Navodi se da su saslušanju prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog i da je Gica izjavio da se protivi zahtevu za izručenje Republike Rumunije i naveo da se radi o političkom progonu. Branilac Gice je predložio da se pritvor zameni blažom merom – zabranom napuštanja stana, o kom predlogu će sudija za prethodni postupak naknadno odlučiti.

„U daljem toku postupka sudija za prethodni postupak će prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, nakon čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje“, naveo je Viši sud.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica. U Rumuniji je pod istragom zbog „korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine“.