Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Procene materijalne štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara, piše Danas.

Akcija NATO poznata u Srbiji kao “Milosrdni anđeo” izvršena je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, čime su zvaničnici NATO i zemlje članica prekršile međunardono pravo i Povelju UN.

Procenjuje se da se broj žrtava koje su stradale tokom bombardovanja kreće između 1.200 i 2.500 poginulih, a da je bilo i oko 6.000 ranjenih.

Bombardovanje je obustavljeno 10. juna, kada je potpisan sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Istog dana usvojena je Rezolucija o Kosovu i Metohiji po kojoj SR Jugoslavija ima potpunu vlast na teritorijom Kosova i Metohije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predvodiće danas centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji kod Železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri.

Predsednik Vlade, kako je najavljeno, će zajedno sa porodicama stradalih u Grdeličkoj klisuri 1999. godine, položiti venac i odati počast svim žrtvama stradalim u NATO agresiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkriće spomen-obeležje „Srpskim majkama“ u Domu Vojske Srbije, dok će državni sekretar u Ministarstvu za rad Negovan Stankovcić položiti venac i odati počast kod spomenika deci stradaloj tokom NATO agresije u parku Tašmajdan.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji otvoriće Spomen sobu „Civilne žrtve NATO agresije“ u prostorijama udruženja u Palati „Beograd“.