Gojković sa predstavnicima gradova i opština o rekonstrukciji dvoraca i vila 1Foto: BETA/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC/MO

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je danas sa gradonačelnicima i predsednicima opština o mogućnosti rekonstrukcije dvoraca, vila i letnjikovaca, u cilju očuvanja kulturne baštine, koji su na teritoriji lokalnih samouprava koje vode.

Projekat je pokrenut kako bi se sagledalo stanje dvoraca, vila i letnjikovaca, koji imaju veliki potencijal i čijom obnovom i utvrđivanjem namene bi se stvorili uslovi za dalji razvoj kulturnih sadržaja i turizma, saopšeno je iz Vlade.

Gojković je naglasila da će uz ekspertsku pomoć Francuske biti napravljena studija izvodljivosti za 25 objekata, nakon čega će se krenuti u čitav proces.

Radna grupa ovog ministarstva prethodno je popisala 118 takvih objekata koji su spomenici kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja, 82 su u državnoj svojini, od kojih se velika većina nalazi u lošem stanju.

Nakon popisivanja dvoraca, vila i letnjikovaca formirana je i međuresorna vladina Radna grupa za analizu utvrđenog stanja, pregledanja namene i korišćenje objekata, sastavljena od predstavnika resora kulture, turizma, građevine i privrede, koja će analizirati utvrđena stanja, predložiti namene i korišćenja ovih objekata.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Sombara, Srpske crnje, Bečeja, Novog Bečeja, Vrbasa, Temerina, Sečnja, Bačke Palanke, Beočina, Futoga, Vršca, Banje Кoviljače, Aranđelovca, Ćuprije, Vrnjačke banje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.