Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine uputila je Haškom tribunalu zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu, koji sadrži i posebne garancije Vlade Hrvatske, s obzirom na to da Gotovinu opterećuje njegovo četvorogodišnje bekstvo, piše jučerašnji Večernji list.
Zahtev je usledio nakon što je postalo jasno da će suđenje Gotovini i generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za zločine počinjene u i posle akcije „Oluja“ biti odgođeno godinu dana.
S obzirom na to da je Gotovina svestan da mu je beg otežavajuća okolnost, on je ponudio i da bude pod elektronskim nadzorom – da na ruci ili nozi nosi instrument u obliku narukvice ili sata, koji bi, izađe li iz određenog kruga kućnog pritvora, alarmirao policiju i Haški sud. Gotovina nudi boravak isključivo u uslovima kućnog pritvora, što znači da ne bi mogao izlaziti van dogovorenog prostora, a želja mu je da to bude njegova porodična kuća u Pakoštanima kod Zadra.
Pored garancije hrvatske Vlade, koju je potpisao premijer Ivo Sanader, lično jemstvo dao je i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, a uz to, Gotovina je garantovao i „svojom ličnom čašću hrvatskog generala“, kao i svom imovinom.
Zanimljivo da Gotovina navodi kako se, kada su to tražili haški istražitelji, 1998. godine nije mogao odazvati razgovoru, jer je to zabranila hrvatska vlada, a da, posle toga, jedino on nikada više nije dobio sličan poziv za razgovor sa tužilaštvom Tribunala.