Užice ima nekoliko murala, izrađenih tokom poslednjih godina i čiji su autori užički akademski umetnici. Polovinom devedesetih započeta je ideja pod nazivom Užice – grad murala, kako bi se oplemenilo sivilo urbanih fasada, ali nije sprovedena u potpunosti, jer nije bilo novca. Međutim, najnoviji mural na fasadi zgrade Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize nije poseban samo zbog toga što je tu ideju revitalizovao i što privlači pažnju inspirativnim, veselim i motivacionim porukama, već zbog toga što su njegovi autori – mladi sa invaliditetom i učenici Umetničke škole u Užicu.

Portparol Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Čedomir Cicović objasnio je da su izradi murala prethodile četiri zajedničke likovne radionice, te da je taj projekat podrazumevao ne samo umetnički izraz već i socijalnu dimenziju koja je ostvarena kroz zajedničke i kreativne aktivnosti dece sa invaliditetom i učenika Umetničke škole.

– Mural predstavlja i mehanizam za motivaciju osoba sa invaliditetom, jer će svakog dana moći da vide rad, koji će dugo da traje, a koji su napravili u opuštenoj i neobaveznoj atmosferi – objasnio je Cicović i dodao da su kroz taj projekat osobe sa invaliditetom iskazale i svoje umetničke potencijale.

– Solidarnost ne znači samo socijalnu pomoći ili sažaljenje. Ovoga puta, kroz zajednički projekat, ona je imala drugarsku, ravnopravnu i kreativnu dimenziju – naveo je Cicović i poručio da bi solidarnost trebalo razumeti kao podršku i pomoć osobama sa invaliditetom u ostvarivanju njihovih potencijala.

– Bilo je veoma lepo i prijatno tokom radionica. Takva atmosfera i dobra energija iznedrili su mural, koji predstavlja zajednički rad dece sa invaliditetom i naših učenika – kazala je Jelena Guskić Petrović, profesorka u Umetničkoj školi i saradnica na tom projektu, pozivajući i druge da podrže rad tog udruženja i njegovih članova, svedočeći da je tokom projekta i sama stekla dragoceno iskustvo.

– Bilo nam je veoma zanimljivo i zabavno, jer su skice za mural nastajale u opuštenoj atmosferi, kroz smeh i šale, pa se nadam da ćemo nastaviti saradnju – utisci su Marije Šunjevarić, učenice Umetničke škole.

Inače, projekat „Sve boje sveta“ finansiran je sa 250.000 dinara kroz program Centrifuga, koji realizuje Erste banka u partnerstvu sa Trag fondacijom, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.