Građani imaju pravo na istinu 1

… „nekoliko hiljada ljudi već danima ispred Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine izražava nezadovoljstvo radom ove institucije, smatrajući da način izveštavanja već duže vreme nije u skladu sa osnovnim načelima novinarske profesije i odredbama Zakona o javnim servisima, te da je ozbiljno doveden u pitanje kako ugled RTV-a tako i javni interes u kojem je ova medijska ustanova dužna da radi“.

Takođe, Đurić Bosnić navodi da dosadašnja iskustva obraćanja Programskog saveta generalnom direktoru i Upravnom odboru RTV-a pokazuju da inicijative Programskog saveta nisu bile uzimane u obzir ili, kada jesu, činjeno je to tada kada teme više nisu bile aktuelne i van svih razumnih rokova.

„Moja poslednja inicijativa, upućena vama, kao članovima Programskog saveta, imala je za cilj da generalnog direktora, Upravni odbor javnog servisa ali i celokupnu javnost pravovremeno podseti da je Javni servis dužan da se pridržava principa istinitog, nepristrasnog, potpunog i blagovremenog informisanja građana; principa nezavisnosti uređivačke politike; principa zabrane svakog oblika cenzure i nezakonitog uticaja na rad redakcija i novinara u proizvođenju programa; da primenjuje međunarodne norme i principe, a naročito da poštuje ljudska prava, slobodu i demokratske vrednosti; kao i da poštuje profesionalne standarde i kodekse“, navela je u svom obrazloženju Aleksandra Đurić Bosnić.

Ona navodi da uprkos činjenici da su svi navedeni principi već ugrađeni u Statut Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine, većina članova Programskog saveta nije podržala njenu inicijativu, te da imajući u vidu da im se razumevanje uloge Programskog saveta tako duboko razlikuje, kao i činjenicu da više ne reprezentuje većinu u Programskom savetu, smatra da njena pozicija predsednice Programskog saveta više nije legitimna. „U skladu sa tim podnosim neopozivu ostavku na mesto predsednice Programskog saveta. Kao članica Programskog saveta, nastaviću da se borim za pravo građana Vojvodine da u svakom trenutku budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani, jer im je to pravo, kao pravim vlasnicima Javnog servisa – neotuđivo“, zaključuje Đurić Bosnić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.