Foto: Danas

„Pristajemo da političari vređaju kolege, čak se uključujemo u to. Mi ovde imamo kritičare medija, koji se obračunavaju sa njima, i imamo medije koji služe za obračun sa drugim medijima. Građani nama ne veruju“, rekao je Obradović za N1.

Ono što je veliki problem u novinarstvu je nedostatak solidarnosti, smatra Obradović.

„To je najbolji način da srušite autoritet profesije, ako ih povezujete sa interesima koji nisu usko profesionalni. To je deo trenda koji ima cilj relativizaciju novinarskog posla. Ne tvrdim da se svi novinare bave poslom u skladu sa etičkim standardima. Ali ne smemo da dozvolimo da nas neko deli po tom osnovu“, rekao je Obradović.

Poovodom Izveštaja Misije OEBS u Srbiji o parlamentarnim izborima 24. aprila, u kome se navodi da je nedostajalo analitičko i kritičko izveštavanje glavnih elektronskih i štampanih medija i da su aktivnosti vlade dominirale u programima vesti, a način izveštavanja je bio pozitivan ili neutralan, Obradović je rekao da se rečenice koje su vezane za predizborni period mogu da primene i pre i posle izbora.

„Mi smo i reagovali na ovaj izveštaj, jer REM ima obavezu da objavi izveštaj o toku predizborne kampanje, sa aspekta ravnopravnosti. REM ni posle četiri meseca nije objavio taj izveštaj, što može da govori dosta“, rekao je Obradović.

Kako kaže Obradović, to govori da je REM „kancerozno tkivo na medijskoj sceni Srbije“.

„Dok imamo ovakav REM imaćemo i ovakve medije. REM ne preduzima mere u očiglednim slučajevima kršenja medijske norme. To pogoduje medijskoj politici koja je dominantna, a ona je pristrasna i neobjektivna, i mi se tu vrtimo u začaranom krugu“, ocenio je Obradović.

Prema njegovim rečima, medijska scena ne zavisi od interesa građana, nego političkog konteksta, kako se menja odnos političkih snaga tako se menja i uređivačka politika medija, koji usklađuju politiku sa interesima vlasti, a ne građana.

„U regularnim uslovima, REM bi izricao kazne, da barem dobijemo pristojnije televizije sa nacionalnom frekfencijom, i da dobijemo uravnoteženije izveštavanje kada su u pitanju izbori, ali i svakodnevno informisanje građana“, rekao je Obradović.