Foto: Medija centar

 Informacije o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, intervencijama policije, saobraćajnim nezgodama i nizu drugih događaja sa sve imenima i adresama „junaka“ na sto zvaničnika šalje direktno MUP. I iako niko ne dovodi u pitanje pravo izabranih državnih zvaničnika da budu brifingovani o policijskim aktivnostima, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorava da praksa objavljivanja imena građana u policijskim izveštajima krši zakon i otvara mogućnost zloupotrebe policije.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je zvanično upozorenje MUP-u zbog toga što lične podatke građana bez zakonskog osnova dostavljaju drugim organima vlasti.

„U postupku nadzora utvrđeno je da MUP u Zbirci podataka „Dnevnih događaja“ obrađuje podatke o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, intervencijama policije radi uspostavljanja narušenog javnog reda, saobraćajnim nezgodama, ugrožavanju ljudi i imovine od elementarnih nepogoda i nizu drugih događaja iz nadležnosti policije odnosno pojava i događaja od značaja za javnu bezbednost. Uz ostalo, ova Zbirka podataka sadrži podatke o ličnosti građana. Na osnovu ove zbirke sačinjava se Dnevni bilten događaja i dostavlja širokom krugu korisnika“, navodi se u Upozorenju poverenika.

Širok krug korisnika podrazumeva predsednika Srbije, premijera i njegovog zamenika, predsednicu parlamenta, Vrhovnom Kasacionom sudu, Odboru za odbranu i bezbednost, republičkom javnom tužiocu, specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji. Slično se dešava, dodaje poverenik, i na nižim nivoima vlasti.
Poverenik ističe da podatke o ličnosti sadržane u „Dnevnim biltenima“ većina navedenih organa vlasti nije ovlašćena da traži i prima, niti su isti podaci neophodni za izvršavanje poslova iz njihove nadležnosti.

„Reč je o praksi koja je zaostatak ‘bezbednosne kulture’ koja bi trebalo da je odavno prevaziđena, koja se zasniva i uglavnom je uređena podzakonskim aktima starim i po nekoliko decenija koji su zapravo odavno prestali da važe“, izjavio je Šabić. On je naveo da svrha informisanja može da bude ostvarena i bez konkretnih podataka o ličnosti.

„Uz to, dostavljanje ličnih podataka, a u vezi sa potencijalno delikatnim događajima, na adrese širokog kruga nenadležnih organa a posebno nosilaca političkih funkcija, objektivno podrazumeva i povećava rizik njihove zloupotrebe“, naveo je Šabić, koji je o upozorenju telefonski razgovarao sa ministrom Stefanovićem, a danas u toku dana se očekuje i njihov sastanak.
Poverenik je MUP-u naložio da ga u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje su preduzeli za otklanjanje uočenih nepravilnosti.


Stojanović: Parlamentarna kontrola je farsa

Kao član prethodnog skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Momir Stojanović kaže da nije primao „Dnevni bilten događaja“ MUP-a. Umesto toga, parlamentarci su od policije dobijali šestomesečne izveštaje o radu. „To su bile uopštene informacije. Uglavnom su ih činile brojke o količini konfiskovanih narkotika ili broju rešenih slučajeva. Ti izveštaji ničemu ne služe. Parlamentarna kontrola je jedna velika farsa“, kaže Stojanović za Danas.