Foto: N1

Bubnjević je iseljen zbog duga prema banci za neisplaćen kredit od 480.000 dinara, a ukupno 530.000 sa sudskim troškovima.

Saša je u stanu živeo sam jer mu je majka, koja se dugo lečila od karcinoma, zbog čega je kredit i podignut, nedavno preminula. Bubnjević je iseljen nešto posle podneva nakon „psihičkog maltretiranja“ koje je preživeo od izvršnih organa, naveo je za naš list Ivan Zlatić iz Udruženja.

– Policija je stigla oko osam časova ujutru i blokirala je ulaz svim građanima koji su potom počeli da se okupljaju u cilju zaustavljanja akcije, rekao je Zlatić, dodajući da nije bilo ni reči oko pronalaženja alternativnog smeštaja, koje bi država morala da obezbedi.

Osnovni problem u ovom slučaju je taj što stan u Ulici 22. oktobra u Zemunu nije smeo biti zaplenjen čoveku samo na osnovu duga koji nije u srazmeri sa oduzetom imovinom, objasnio je Zlatić.

– Prema članu 56, jasno je da oduzimanje stana na ovoj lokaciji nikako nije u srazmeri sa dugom koji je Bubnjević imao. On ima mogućnost da tuži i velike su mu šanse za dobijanje spora, rekao je Zlatić i dodao da je najveći problem što to mora da radi sa ulice.

Na Fejsbuk stranici članovi Udruženja objavili su podatke o prodaji stana, koja je već izvršena po ceni nižoj od tržišne.

– Sud nije dozvolio Saši Bubnjeviću da plati dug EFG banci u iznosu od 480.000 dinara. Prema rečima sudije, izbacivanje čoveka na ulicu usred zime zbog zelenaškog duga je „završena stvar“. Stan je prodat po ubrzanoj proceduri na licitaciji pod sumnjivim okolnostima, po ceni od 5.100.000 dinara (42.500 evra), znatno nižoj od tržišne vrednosti stana od 55 kvadrata, a čak i ova nameštena cena je deset puta veća od vrednosti Sašinog duga prema EFG banci, čime je grubo prekršeno načelo srazmere iz člana 56 Zakona o izvršenju i obezbeđenju: „Javni izvršitelj dužan je da prilikom izbora sredstva i predmeta izvršenja radi namirenja novčanog potraživanja vodi računa o srazmeri između visine obaveze izvršnog dužnika i sredstva i vrednosti predmeta izvršenja“, navedeno je na stranici udruženja. 

Policija u službi privatnih izvršitelja 

Nedavno je održana tribina na Fakultetu političkih nauka na temu prinudnih iseljenja, gde su govornici zaključili da država ne bi smela da stavlja policiju privatnim izvršiteljima na raspolaganje u slučajevima kada ljude iseljavaju na ulicu bez ikakve zaštite. Oni su se složili da je zakon o stanovanju loš, zbog toga što se njime država lišava odgovornosti baš u slučajevima deložacije.