Grupa "Za slobodu medija" pozvala premijerku na dijalog 1Foto: Stanislav Milojkovic

Integralni tekst pisma glasi:

„Uvažena predsednice Vlade Republike Srbije, Grupa ‘Za slobodu medija’, koja okuplja medije, medijska udruženja, organizacije civilnog društva, novinare i novinarke, gra?ane i gra?anke, poziva Vas na javni dijalog o stanju u medijima.

Neposredan povod za sastanak sa delegacijom Grupe ‘Za slobodu medija’ su Vaše ocene u Evropskom parlamentu o novinarima i novinarstvu Srbije, koje smatramo neosnovanim i paušalnim.

Teme razgovora bile bi profesionalno novinarstvo, finansijski pritisci na nezavisne medije, pitanje novina ‘Vranjskih’ i drugih lokalnih medija, primena medijskog zakonodavstva, sloboda govora i pravo medija da slobodno i odgovorno, bez državnog i političkog uplitanja bilo koje vrste, rade svoj posao u javnom interesu.

S obzirom na Vašu javno iskazanu želju da o svemu tome razgovarate i vidite ‘da li tu zaista ima nečega’, uvereni smo da bi takav sastanak doprineo boljem međusobnom razumevanju i pozitivno uticao, kako na način informisanja građana i građanki, tako i na ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela ulaskom u proces evropskih integracija.

Pozivamo Vas da učinite sve kako bi ovakav javni dijalog bio održan u najkraćem roku, u vreme i na mestu koje odredite i očekujemo da na našu molbu odgovorite u sledećih 10 dana.

Uzdajući se u Vašu dobru volju i razumevanje važnosti neposrednog razgovora o stanju i načinima rešavanja mnogobrojnih problema na medijskoj sceni, s poštovanjem, pokretači ‘Grupe za slobodu medija'“.