Foto: Aleksandra Popović

Ono što me određuje kao čoveka nije ono što sam mislio, naglašavam mislio ne radio, nego moja dela i ono što radim danas, rekao je Arno Gujon, humanitarac iz Francuske, tokom večerašnjeg gostovanja na Fakultetu političkih nauka, a povodom prašine koja se u javnosti podigla zbog njegovog intervjua na televiziji N1.

Nakon što je novinarka N1 pitala Gujona o njegovom aktivizmu u Pokretu identitaraca koji zastupa krajnje desničarske stavove, a on posle tog razgovora negodovao zbog pitanja, Gujon zaključuje da „U Srbiji ima previše politike, mnogi pokušavaju da bace u blato neke pozitivne stvari“. On je poručio da time želi da stavi tačku na polemiku o njegovom gostovanju na N1. Gujon je još i naglasio da nikada nije davao političke izjave jer je ono što on radi apolitično.

Na Fakultetu političkih nauka održana je tribina u čast Gujonovog humanitarnog rada sa Srbima u enklavama na Kosovu koju je organizovao Centar za međunarodnu javnu politiku, a tom prilikom predstavljena je i knjiga ovog aktiviste „Svi moji putevi vode ka Srbiji“.  

Osim što su tribini prethodile kontroverze oko stavova ovog Francuza, među studentima FPN na društvenim mrežama pojavili su se i oni koji su apelovali na fakultet da ne dozvoli sinoćnje gostovanje Gujona, ali do zabrane ili incidenata ipak nije došlo. Studenti su Gujona pozdravili gromoglasnim i dugačkim aplauzom nakon čega su svi zajedno intonirali himnu Srbije „Bože pravde“. Među okupljenima je bilo i kamera televizije N1 ali mogućnosti za postavljanje pitanja nije bilo.