Ljajić za Danas kaže da je sa Rapom razgovarao o svim aspektima saradnje Srbije sa Tribunalom.

– Američkog ambasadora sam izvestio o svim aktivnostima i merama, koje činimo kako bi se preostali haški optužnici – Ratko Mladić i Goran Hadžić, što pre našli u Hagu. Ambasador Rap je izrazio očekivanje da će Srbija uskoro rešiti pitanje preostalih haških optuženika, kao što ih je i dosad uspešno rešavala – rekao je Ljajić. On dodaje da je ambasador Rap istakao i da SAD pozdravljaju opredeljenost srpskih vlasti za ostvarenje potpune saradnje sa Tribunalom, što je izuzetno važno za proces suočavanja sa prošlošću, vladavinu prava i pomirenje u regionu. Prema Ljajićevim rečima, Rap će o svojim pozitivnim utiscima o saradnji Srbije sa Tribunalom izvestiti i svoje buduće sagovornike iz međunarodne zajednice, odnosno da je njegov utisak da je Srbija spremna da u što kraćem vremenskom roku reši pitanje preostalih haških begunaca.

– Sa ambasadorom Rapom razgovarao sam i o inicijativi da Srbija potpiše sporazum sa Tribunalom da lica koja su pravosnažno osuđena pred Haškim sudom kazne zatvora izdržavaju u zemljama čiji su državljani – ističe Ljajić. Prema njegovim rečima, ambasador Rap je uverio srpske zvaničnike da razume taj zahtev Srbije, ali i napomenuo da trenutno ima prepreka koje treba otkloniti kako bi se realizovala ta inicijativa.

Ljajić je naveo da je Rap poručio da bi „sam čin hapšenja Mladića uvećao šansu Srbije da osuđenici koji imaju njeno državljanstvo kaznu služe u Srbiji“.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je za naš list da je sastanak sa ambasadorom Rapom bio izuzetno konstruktivan.

– To je bio sastanak profesionalaca koji se potpuno razumeju – ističe Vukčević. Prema njegovim rečima tokom sastanka, ambasador Rap je izrazio potpunu podršku radu Tužilaštva za ratne zločine.

– Konstatovali smo napredak, koji je pomenut i u izveštaju Evropske komisije – objašnjava Vukčević.

Podsetimo, u izveštaju Evropske komisije ocenjeno je da tužilac Vladimir Vukčević radi izuzetno efikasno, u veoma teškim uslovima. Takođe je navedeno i da Tužilaštvo za ratne zločine trenutno vodi oko 100 istraga, dok je u toku 12 suđenja.

Ambasador Rap je tokom razgovora sa Vukčevićem istakao i neophodnost da se unapredi i regionalna saradnja, a pogotovo da se prevaziđu problemi oko potpisivanja sporazuma o saradnji između BiH i Srbije.

– Tema razgovora je bila i sporazum sa Odeljenjem za specijalne istrage SAD na temu ratnih zločina. Razgovarali smo i o postojećim predmetima, a ambasadora je interesovao i slučaj braće Bitići – ističe Vukčević.