Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da očekuje da bi Crna Gora mogla ubrzo da prizna nezavisnost Kosova. „Crna Gora ne okleva s priznavanjem kosovske nezavisnosti. Ubeđen sam da će se to desiti u bliskoj budućnosti“, kazao je Tači, prenose podgorički elektronski mediji.
Tači je dodao da je najvažnije da je Kosovo uspostavilo dobre odnose sa Crnom Gorom i da će kao susedi „sarađivati u svim oblastima od obostranog interesa“. Upitan kako će biti rešavan status izbeglih i raseljenih s Kosova koji su tokom 1998/99. godine utočište našli u Crnoj Gori, Tači je kazao da je kosovska vlada opredeljena da stvori adekvatne uslove za sve raseljene kako bi se vratili i živeli u svojim kućama i na imanjima.
Premijer Kosova podsetio je da se kosovska vlada pitanjem raseljenih i izbeglih bavila i ranije, i najavio pojačanu koordinaciju sa crnogorskim vlastima kako bi taj problem bio rešen što je pre moguće.
Rekao je da postoji puno oblasti u kojima Kosovo i Crna Gora mogu, kao susedi, pojačati saradnju i istakao da bi se trebalo fokusirati na trgovinu, ekonomiju i investicije, kulturnu razmenu i turizam. „Crna Gora je uvek bila, i biće, jedno od ciljnih odredišta za kosovske turiste“, zaključio je Tači.