– Epizoda o kojoj govorite bio je incident zločina protiv civila, kojem su danski pripadnici mirovnih trupa UN prisustvovali. Ta epizoda desila se pre više od 15 godina, kada su danski mirovnjaci bili angažovani u Hrvatskoj, pod mandatom UN. Dansko Ministarstvo odbrane je razumelo da su posle incidenta predstavnici Haškog tribunala razmatrali ovaj zločin, navode u Ministarstvu odbrane Danske.

Kako su objasnili, oni „razumeju ozbiljnost incidenta“, ali „će se uzdržati od komentarisanja ove specifične epizode“.

U Tužilaštvu Haškog tribunala Danasu je rečeno da ne mogu da komentarišu istrage koje su u toku ili su nekada vođene, nego da to mogu da urade samo kada podignu optužnicu.

– Moguće je da ćemo razgovarati o ovom slučaju sa predstavnicima srpskog Tužilaštva za ratne zločine – kaže za Danas Federik Svinen, portparol Tužilaštva.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boraviće u Beogradu 10. maja. I srpsko i hrvatsko tužilaštvo otvorilo je istragu o ovom slučaju.

Vedsmand: Neće biti tužbe protiv vojnika Velendorfa

Danski novinar Kasper Vedsmand, koji je prvi razotkrio priču o ubistvima bolesnih srpskih civila u Dvoru na Uni, kaže da, prema njegovim saznanjima, danski vojnik Jan Velendorf neće biti tužen na vojnom sudu u Danskoj zbog odavanja državne i vojne tajne. „Kontaktirao sam sa pres-službom danske vojske i rečeno mi je kako je, što se njih tiče, ovaj slučaj zatvoren“, rekao je Vedsmand.