Hegić: Vlast nas opominje pred beogradske izbore 1

Prijava je podneta protiv studentkinje Fakulteta političkih nauka u Beogradu Tijane Hegić i doktoranda na istom fakultetu Vladimira Perića.

Tijana Hegić ocenila je za Danas da je očigledno da se radi o zastrašivanju, jer su prekršajne prijave napisane u julu i avgustu, dok su njima dostavljene tek juče, što je po njenom mišljenju opomena pred beogradske izbore.

– Vlast ovime ne opominje samo nas, već bilo koga kome bi moglo da padne na pamet da prisustvuje nekim spontanim okupljanjima ukoliko ih bude bilo uoči ili nakon beogradskih izbora, da pazi šta radi. Zaista mi nije svejedno i pitam se šta sledeće može da nam se desi, ali to ne znači da ćemo odustati tek tako – poručila je Hegić.

U zahtevu za pokretanje prekšajnog postupka protiv Vladimira Perića, u koji je novinar Danasa imao uvid, detaljno je opisano celokupno okupljanje demonstranata 14. aprila ove godine, trasa kojom su se kretali, ono što je pisalo na transparentima, muzika koja je puštana sa ozvučenja, skandiranje kao i to sa kim je Perić najviše komunicirao tokom šetnje – imenom i prezimenom. Periću se, na osnovu prijave, na teret stavlja da je prekršio Zakon o javnom okupljanju.

Ranije juče, tim „Protiv diktature“ oglasio se na društvenoj mreži Fejsbuk, poručivši „dragim moćnicima“, kako su ih nazvali, da slobodno mogu da nastave da šalju neutemeljene i besmislene prijave, jer se oni neće uplašiti niti odustati.

– Prekršajne prijave Vladi i Tijani, kao i one prethodne Gavrilu i Pavlu, upućene su sa ciljem da nas zaplaše kako se protesti iz aprila ove godine ne bi ponovili, te kako mi ne bi nastavili sa našom borbom protiv jednoumlja. Zato vam hvala na motivaciji da nastavimo dalje, nema predaje – stoji u objavi tima „Protiv diktature“ na Fejsbuku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije ove godine podnelo zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv studenata FDU Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, takođe pod optužbom da su „organizovali“ neprijavljen skup 21. aprila ove godine pod nazivom „Protest protiv diktature“.

Vređali premijera Vučića

„Kolona učesnika javnog okupljanja i okupljanja u pokretu je tokom šetnje zastala na uglu ulica Resavske i Bulevar Kralja Aleksandra, kojom prilikom su putem ozvučenja sa vozila emitovali pesmu „Vuče, vuče, bubo lenja“, a okupljeni su skandirali pogrdno na račun tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića, zviždali i negodovali tokom daljeg kretanja“, navodi se u jednom delu prekršajne prijave protiv Vladimira Perića.