Hoće li Srbija tražiti izručenje Edvarda Broza? 1

Prošlo je skoro dva meseca otkako je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio Edvarda Broza, unuka Josipa Broza Tita, na osam meseci zatvora ali i dalje nije poznato da li je država Srbija tražila njegovo izručenje.

On se od 2008. godine nalazi u bekstvu, a javna je tajna da živi u Hrvatskoj.

Osuđen je zbog saobraćajne nesreće iz 1992. godine u kojoj je poginuo njegov tadašnji prijatelj Gojko Popović.

Redakcija Danasa pitala je Viši sud u Beogradu i Ministarstvo pravde da li je Srbija tražila od hrvatskih vlasti da izruče Broza.

Nažalost, od Ministarstva pravde nismo dobili nikakav odgovor, dok nam je iz Višeg suda 1. juna rečeno da će nam odgovoriti kada budu imali preciznije informacije u vezi sa izvršenjem presude Edvardu Brozu.

Pisali smo Višem sudu ponovo juče, ali nam nisu odgovorili.

Apelacioni sud je na sednici veća, održanoj 15. aprila 2021. godine, odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu unuku nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Podsetimo, Edvard Broz je u martu tom prvostepenom presudom osuđen u odsustvu na osam meseci zatvora.

Prema optužnici, koja je podignuta još 20. avgusta 1992. u Zemunu, svojim automobilom preticao „juga“ i autobus koji je saobraćao gradskom linijom te se sudario sa „mercedesom“.

Na licu mesta poginuo je Gojko Popović koji se nalazio u Edvardovim kolima, koji je teško povređen, kao i još jedan muškarac, Bojan Pejić. Edvardov sin je bio u komi.

I pored povreda koje je zadobio u toj nesreći, Broz je pobegao iz Srbije, a za njim je 1993. godine raspisana poternica.

Uhapšen je u januaru 2008. godine kada je pokušao da uđe u Srbiju, ali je samo nekoliko dana nakon hapšenja pušten iz pritvora da se brani sa slobode. Tada mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. pojavio se na početku suđenja, ali je ubrzo ponovo pobegao iz Srbije. Međutim, pošto se nije pojavio na ročištima u maju, junu i septembru te godine, sud je u oktobru 2008. za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.