Hočevar: Nisu dovoljne samo reči 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

U svim zajednicama i društvima u kojima Bogo-Čovek Isus nema više središnje mesto, tamo – što je posledica – niko i ništa nema svoje pravo mesto ili svoju pravu ulogu.

To je upozorio danas beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Božićnoj poslanici u kojoj poručuje da je Isus „stub našeg života“.

U takvim svetovima današnjeg mentaliteta mogu da budu jednako odbačena tek začeta deca, migranti, izbeglice i svi oni koji nemaju visoki društevni položaj, siromasi, kao i nacionalne i verske manjine, starije i nemoćne osobe, napominje nadbiskup Hočevar, koji će na Božić, 25. decembra, služiti u beogradskoj župi Krista Kralja.

Prema rečima Hočevara, nije dovoljno samo rečima ispovedati da se Isus istorijski rodio.

On treba da se rodi sada i ovde – u našim srcima, u našim međusobnim odnosima, u konkretnoj društvenoj pravdi, u pravom pomirenju među našim narodima i državama, u traženju pravog načina upravljanja čitavim čovečanstvom, rekao je nadbiskup Hočevar.

Hočevar je naglasio da se „čovečanstvo, pogotovo zapadne elite, toliko bore da nigde u javnosti, ili u Evropskoj konstituciji, ne bude pomenut Bog, a potom ti isti ljudi čine sve da bi sami bili sveprisutni u medijima“.

Hočevar je, u Božićnoj poslanici, praznik čestitao pozdravom Hristos se rodi – vaistinu se rodi, poželevši da svi budu srećni, blagosloveni i puni nade.

Nadbiskup je uputio i posebnu čestitku poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Irineju sa „izrazima dubokog poštovanja i najbojim željama za sve arhijereje, klir, monaštvo i narod Božiji“ u SPC.

Nadbiskup Hočevar kaže, u čestitki, da je u Bogomladencu „ponovo uspostavljeno potpuno zajedništvo Boga i čoveka, Neba i Zemlje, duha i materije“.

Ubeđen sam, navodi nadbiskup Hočevar, da su svi hrišćani uvek, a danas na poseban način, pozvani na traženje tog zajedništva, koje se ostvaruje upravo u Isusu Hristu.

Vaša Svetosti, čestitajući Vam radosne Božićne praznike, ponizno Vas molim za pomoć, da bismo svi mi zajedno, uvek i svuda, mogli biti u službi zajedništva, kaže nadbiskup Hočevar u čestitki patrijarhu Irineju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.