Ministarstvo je, takođe, optužilo Ukrajinu da nije posvećena slobodi medija, pošto je sedam ruskih novinara zadržano u pritvoru. Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje insistira da ima pravo da zaštiti interese Rusije i etničke Ruse u Ukrajini.

S druge strane, Kijev i Zapad optužuju Moskvu da koristi propagandu kako bi opravdala raspoređivanje svojih trupa na Krimu, kao i da potpiruje nemire u jugoistočnoj Ukrajini. U nedelju su desetine hiljada ljudi širom Ukrajine održali proruske i antiruske skupove. U Sevastopolju je pretučen ukrajinski aktivista. Proruske grupe su na Krim došle kako bi ojačale ruski uticaj pred referendum o secesiji tog ukrajinskog poluostrva zakazan za 16. mart.

Predsednici SAD i Kine Barak Obama i Si Đinping saglasili su se da je potrebno pronaći mirno rešenje krize, u skladu sa međunarodnim zakonima, saopšteno je juče u Vašingtonu i Pekingu. Bela kuća je precizirala da je postignuta saglasnost o važnosti „jačanja pragmatične saradnje kako bi se odgovorilo na izazove u regionu i u svetu“. Si je ocenio da je situacija u Ukrajini složena i da je veoma važno da sve strane pokažu uzdržanost kako bi se izbegla eskalacija napetosti, javlja Međunarodni kineski radio.

Obama je naveo da je njegov prioritetni cilj da se obezbedi da Ukrajinci „budu u mogućnosti da sami odluče o sopstvenoj budućnosti bez stranog mešanja“, navodi se u saopštenju Bele kuće. Bivši savetnik Bele kuće za bezbednost Zbignjev Bžežinjski ocenio je da je lako razumeti zašto se Rusija oseća ugroženo ako se pogledaju promene u njenom susedstvu poslednjih decenija i da sadašnji agresivni potezi Moskve nisu potvrda njene snage, već slabosti i manjka samopouzdanja. „U izvesnoj meri, Rusija oseća ugroženost i iznutra“, kazao je Bžežinjski u intervjuu za Polska tajms.

Bivši oligarh Mihail Hodorkovski, doskora najpoznatiji ruski zatvorenik, ocenio je da Rusija agresivnim i proseparatističkim akcijama na Krimu upropašćuje dugotrajno prijateljstvo sa Ukrajinom. Hodorkovski je to rekao tokom jučerašnjeg predavanja studentima na kijevskom Institutu za više obrazovanje. On je podržao nove vođe Ukrajine.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek upozorio je da međunarodna zajednica ne može da pristane na tezu da ako je dopušteno Kosovo, mora da se prihvati i Krim, zato što bi se svet pretvorio u džunglu u kojoj više ne bi važilo ništa iz međunarodnog prava. Zaoralek je u intervjuu za Lidove novini kazao da poređenje Kosova i Krima koje je upotrebio predsednik Češke Miloš Zeman nije sasvim precizno, „zato što Kosovo nije okupirala nikakva supersila, a na Krimu nije bilo nasilja“.

Janukovič danas pred novinarima

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič obratiće se javnosti danas u Rostovu na Donu, saopštio je jedan izvor iz njegovog okruženja, dodajući da će mesto i vreme naknadno biti precizirani. Janukovič je 28. februara, šest dana pošto je svrgnut, već imao jednu konferenciju za novinare u Rostovu na Donu. „Bio sam primoran da napustim Ukrajinu zato što su meni i mojim najbližima upućene pretnje smrću“, rekao je tada Janukovič.