Iako je Povorka ponosa otkazana još u subotu, članovi organizacija poput Obraza i 1389, nisu ubeđeni da se neka vrsta skupa ipak neće održati na Trgu. Prema rečima jednog od policajaca, huligani su organizovali „mini patrole“, od po nekoliko mladića, koji bi šetali užim centrom grada, i u slučaju da primete bilo kakav skup, mobilnim telefonima pozvali ostale, kako bi ih kamenicama napali i rasterali, bez obzira na to kakav je to skup i ko ga čini.

Budući da je peticiju o klimi pod nazivom „Postignite dogovor“ trebalo da potpisuju uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola, policija i organizatori su ocenili da je okupljanje đaka u takvim uslovima previše rizično.

– Naše okupljanje nema veze sa Povorkom ponosa koja je otkazana, ali su nam policajci, kad smo došli na Trg, pokazali nekoliko mladića koji već satima šetaju okolo, u nekoj vrsti izvidnice, kako bi što pre javili svojim „patrolama“, ukoliko se pomenuti skup ipak održi ? kaže Milorad Kondić, generalni sekretar Udruženja za UN Srbije.

Pomenuta akcija trebalo je da bude neka vrsta najave za zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku, ali i obeležavanje svetskog Dana mira, ustanovljenog 1981. kao dana nenasilja i prekida vatre, a koji obeležava 180 zemalja sveta.

Inače, Udruženje za UN, godinama unazad obeležava 21. septembar tako što okuplja učenike osnovnih i srednjih škola, koji kroz razne aktivnosti, šalju u svet poruku mira.

Prema rečima organizatora, cilj ove akcije je da peticija bude predočena na konferenciji u Kopenhagenu, koja će se održati od 7. do 18. decembra, a na kojoj će biti reči o klimatskim promenama i održivom ekonomskom rastu.