Humanost dobrovoljnih davalaca krvi i u vreme pandemije 1Foto: Grad Užice

Na svečanosti u užičkoj skupštini, povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, iskazana je zahvalnost Užičanima koji su svoju humanost dokazali i u godini pandemije virusa korona.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević im je uručila priznanja i prigodne poklone, a predstavnici Crvenog krsta su nagradili najbolje osnovce na literarnom i likovnom konkursu „Krv život znači“.

„Kada sam prvi put, kao srednjoškolac, dao krv, nisam bio svestan koliko je to nekome značilo. Kada me je sledeći put prijatelj pozvao da dam krv za njemu blisku osobu, tada sam shvatio da davanje krvi znači život“, kazao je Aleksandar Ječmenica, radnik užičkog „Prvog partizana“, koji je krv dao 46 puta i pozvao sugađane da se odazivaju akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dr Mirjana Kokošar, ginekološkinja u Opštoj bolnici Užice, kaže da se akcijama doborovoljnog davalaštva odaziva od srednjoškolskih dana.

„Vrlo često se dešava da imamo problema kod pacijentiknja zbog krvarenja i takva stanja ne mogu da se zbrini na drugi način, osim davanja krvi i krvne plazme, a to nam omogućava Služba transfuzije u bolnici, koja je naš prvi saradnik“, kazala je dr Kokošar.

Osim njih, prizanja za humanost su dobili Danica Ljubičić, Milisav Ristivojević, Danijela Novaković, Bojan Živković, Dragan Tomić, Jelena Božović i Zoran Jovičić.

Mihailo Obradović iz užičkog Crvenog krsta zahvalio se svim davaocima krvi koji su u teškoj situaciji, zbog pandemije, iskazali humanost i spasavali živote.

„Iako je broj davalaca u vreme pandemije opao, zbog straha od bolesti, kako se epidemijska situacija poboljšava tako raste i broj davalaca“, dodao je Obradović i izrazio nadu da će među davaocima biti sve više mladih.

Dr Ivana Filipović iz Službe za transfuziju krvi užičke bolnice, istakla je da dobrovoljni davaoci krvi mogu da budu i oni sa lakšim oblikom infekcije virusom korona, kao i oni koji su se vakcinisali protiv tog virusa.

„Za nama je veoma teška godina za ceo zdravstveni sistem. Lekari i tehničari su radili u kovid jedinicama, ali mi nismo prekidali naše aktivnosti. Prošle godine, zbog pandmije, morali smo da izmestimo Službu transfuzije iz bolnce i da nađemo neko sigurno utočište, a to je bio Crveni krst. Uspeli smo da prebrodimo sve nevolje i zahvalni smo svim ljudima koji su se odazivali na naše pozive “, poručila je dr Filipović.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je navela da je neophodno da u užičkoj bolnici postoje dovoljne količine krvi, odgovarajući krvnih grupa.

„Zahvalni smo doborovoljnim davaocima krvi što su se i u prethodnoj, kovid godini odazivali na svaki poziv. Ponosni smo i na Crveni krst, orgaizaciju koja promoviše dobrovoljno davalaštvo i svakodnevno regrutuje mlade u svoje redove“, poručila je gradonačelnica.

Krv život znači


„Ne dozvolite da transfuzije budu prazne, nego da pune krvi čekaju pacijente. Nikada ne možemo biti sigurni u to kada će ona nekome zatrebati. Budimo humani. I znajte ljudi, krv život znači”, poručio je Lazar Novaković, prvonagrađeni osivac na literarnom konkursu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.