Tekst o jedinom gej časopisu Optimist izbrisan je pre nekoliko dana sa srpske Vikipedije, jer je okarakterisan kao sramotan i nerelevantan, i to samo nakon 10 dana od objavljivanja na internet enciklopediji.

Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik Optimista, kaže za Danas da se polemika na Vikipediji pojavila dva dana pošto su postavljeni podaci o časopisu.

– Informacije o našem listu su bile opšte. Ko smo, šta smo, kada izlazimo… Dva dana nakon objavljivanja stajao je natpis da je tekst predložen za brisanje, jer je „nerelevantan“. Potom je otvorena diskusija u kojoj se pojavio argument da je sadržaj „sraman“ – objašnjava Azdejković. Kako kaže, glasanje na srpskoj Vikipediji trajalo je sedam dana, tokom kojih se deset korisnika izjasnilo za brisanje teksta o Optimistu, dok je četvoro bilo protiv.

Magazin Optimist je pokrenut 2011. Izlazi svakog drugog meseca i obaveštava LGBT populaciju, ali i širu javnost o LGBT temama u zemlji i svetu. U državi u kojoj su pripadnici gej populacije diskriminisani i izloženi svakom vidu nasilja, mnogima su članci u ovom časopisu podrška u suočavanju sa svakodnevnim problemima. Međutim, za srpsku Vikipediju oni su irelevantni.

– Ovo nije prvi put da zabrane podatke o LGBT populaciji. Naime, nakon sastanka sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem 2010. obrisana je stranica Gej lezbejskog info centra. Do danas nije vraćena. To je pokazatelj opšteg stanja u društvu – ukazuje Azdejković. On dodaje da srpska Vikipedija nema sluha za manjinske zajednice u Srbiji, njihovu kulturu i aktivnosti.

Odluku o brisanju stranice sa podacima o časopisu Optimist, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić ocenila je kao skandaloznu, ali ne i neočekivanu.

– Uklanjanje podataka o jedinom gej časopisu u Srbiji pokazatelj je opšteg stanja u društvu. Stavovi ultradesničarskih i homofobnih grupa su i dalje dominantni, kao i mišljenje da je homoseksualizam bolest ili nešto nemoralno. Nedopustivo je to što su administratori srpske Vikipedije učinili, ali, na žalost, nema načina da se na to reaguje – kaže Mićić. 

Jukom: Optimist će postojati

Milan Antonijević, izvršni direktor Komiteta za ljudska prava JUKOM smatra da ovakva odluka treba da služi na čast onima koji su je doneli.

– Časopis Optimist je postojao, i postojaće. Ako neko misli da su podaci o njemu nebitni, to govori o tome koliko je upoznat sa ljudskim i manjinskim pravima. Ne bih generalizovao da grupa zaludnih ljudi koji su glasali za brisanje podataka o Optimistu predstavlja stav društva u Srbiji, ali očekujem ovakve tendencije i dalje – smatra Antonijević. On dodaje da nema ništa protiv podataka o ultradesničarskim organizacijama, jer su tu navedene i činjenice o njihovom delovanju i zabrani pojedinih, ali da isto tako i informacije o manjinskim grupama i ljudskim pravima moraju da se nađu u enciklopediji.