Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pozivajući se na Tajms, Pravda 14. avgusta 1938. godine piše o planu Britanije da podeli Palestinu na tri dela, jevrejski, arapski i britanski. Ističe se namera da budu zastupljeni interesi sve tri strane, pri čemu je ovo idealna prilika da na delu teritorije Palestine, Jevreji naprave nacionalnu državu.

U Novom Sadu 1918. godine proglašeno je pripajanje Bačke, Baranja i Banata Srbiji. Dve decenije kasnije, u jeku su pripreme proslave ovog istorijskog događaja. Slavlje je planirano za novembar, a potvrđeno je prisustvo mnogih uglednih političara i oficira, od kojih su neki bili učesnici u naporima pripajanja ovih teritorija.

Zanemarena je fizička kultura i sportsko vaspitanje ženske omladine. Postoji izvestan broj žena koji se probio u fudbalu, ali osim toga sve sportske grane su zanemarene.

U osnovi, ovo je složen problem koji čine: vaspitanje, nezainteresovanost sportskih stručnjaka, nedovoljno sredstava, nezainteresovanost medija i tako dalje, poručuje Mihailo Cvetić, tehnički referent jednog sportskog potsaveza.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

Slično Danasu, Vreme se na današnji dan pre 80 godina osvrće na prošlost i donosi tekst o tome kako su izgledale banje pre sto godina. Za vreme Turaka, iako veoma poznate po svojoj lekovitosti, bile su zapostavljene. Po oslobođejnu, rađena su ispitivanja a pobrojano je svega nekoliko trošnih kupatila i kućica od slabog materijala. Obnavljanje i izgradnja tekle su sporo, najviše zbog manjka novca. Zanimljivo je da se 1834. godine ništa nije znalo o jednoj banji, međutim oko stotinu godina kasnije Vrnjačka banja postaje jedna od najpoznatijih u Srbiji.

“Od 100 Francuskinja sa univerzitetsokm diplomom udaje se samo 34, ustanovilo je udruženje fakultetski obrazovanih žena. Zbog toga su Francuskinje rešile da povedu akciju koja će imati za cilj da razuveri Francuze da žena sa fakultetskom diplomom ne može da bude dobra domaćica”, prenosi ovaj list.

Mnogi ljudi zaborave na čaj u letnjim mesecima, ali ovo piće može poslužiti kao odlično osveženje u toplim avgustovskim danima. Priprema je jednostavna, koncentrovaniji čaj je potrebno dobro rashladiti. Služi se sa dodatkom oranžade, limuna, malinovog soka ili neulupane pavlake.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.