Govoreći pred nekoliko hiljada svojih pristalica i poštovalaca Pokreta Draže Mihailovića, Drašković je istakao da traži hitno otvaranje tajnih dosijea službi bezbednosti, ukidanje presude „jugoslovenskog komunističkog suda“ kojom je na smrt streljanjem osuđen vođa četničkog pokreta, kao i konačno otkrivanje mesta gde je Mihailović pokopan.

– Katinska šuma proglašena je za nacionalno svetilište, a pod zastavama tamo likvidiranih ljudi danas će Poljska vojska marširati na međunarodnoj paradi pobede u Moskvi. Srbija i danas brani i krije naše katinske šume, a đeneral Draža je i dalje izdajnik, a ne heroj. Kad već govore da Srbija ide u Evropu i da je komunizam pao, treba se zapitati da li je to tako u zemlji gde je beogradski grob Josipa Broza Tita i danas mesto hodočašća – rekao je Drašković.

Na Ravnoj gori juče su obeležene tri godišnjice – 65 godina od Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 69 godina od Mihailovićevog ustanka protiv nacističkih okupatora i dve decenije od prvog sabora na ovom mestu. U Memorijalnom centru „Ravna gora“, gde se nalazi voštana figura Draže Mihailovića, juče su na zidovima ispisani formacijski sastavi najznačajnijih četničkih jedinica i imena 70.000 pripadnika „Jugoslovenske vojske u otadžbini“ koje je sakupila Republička asocijacija za negovanje tradicija Ravnogorskog pokreta. Okupljenima se obratio i kapetan Uroš Šoštarič, pripadnik slovenačkih ravnogorskih jedinica.

Iako je tokom celog dana povremeno padala kiša, od ranog jutra juče su na Ravnu goru pristizali autobusi iz svih delova Srbije, a proplanak na Suvoboru još u subotu zaposele su kafedžije sa šatrama i prodavci raznih uglavnom četničkih suvenira, ali i majica sa likovima Ratka Mladića i drugih haških optuženika. Na Ravnoj gori primećeno je i pojačano prisustvo policije i nekoliko policijskih „marica“, ali nije bilo većih incidenata. U planini su se povremeno čuli sporadični pucnji, ali su nam ravnogorci objasnili da je to deo ikonografije ovog skupa.

Nema četnika u Hagu

– Nije istina da su četnici u nedavnim ratovima činili ratne zločine. Nema četnika u Hagu – rekao je Drašković.