Dvanaestočlana delegacija turskih privrednika, u ponedeljak popodne na putu do Sjenice, zaustavila se najpre na deonici poznatijoj kao Golijski put, gde ih je dočekao predsednik Skupštine opštine Sjenica, Harun Hajradinović. Oni su sa tog mesta, zajedno sa domaćinima iz Novog Pazara i Sjenice, osmotrili deo predviđene trase auto-puta, čiju će izgradnju, kako je najavljeno, od Ivanjice do sjeničkog sela Boljare, finansirati Vlada Turske. Sa predsednikom opštine Sjenica, Murizom Turkovićem i lokalnim privrednicima, gosti su se sastali u restoranu Borići, gde su imali priliku da se uvere i u kvalitet zdrave hrane proizvedene na ovim prostorima. Takvo uverenje potvrdili su i prilikom obilaska klanice „Turković“.

– Na putu od Novog Pazara do Sjenice, videli smo fantastičnu prirodu i sela, koja imaju posebnu vrednost i koja se mogu iskoristiti za razne stvari, a naročito za proizvodnju zdrave hrane od mesa. Sjenički sir nas je takođe oduševio! Ovom posetom želimo da našu saradnju dovedemo na neki novi nivo, da možda u bliskoj budućnosti, baš u ovim krajevima otvorimo i neki restoran. Za to smo pogotovo zainteresovani sada, kada smo videli ovu fabriku mesa u Sjenici, rekao je u izjavi za medije, turski privrednik Bulent Erleblebiđi, vlasnik fabrike za preradu mesa i lanca ugostiteljskih objekata u Turskoj.

– Iako mnogi od nas prvi put dolaze u ove krajeve, mi se ovde osećamo kao kod svoje kuće, kao da smo se sreli sa svojim komšijama i prijateljima, sa kojima se dugo nismo viđali. Zato želim da kažem, da kada vi dođete u Istambol, nećete imati samo jednu, nego više kuća, koje će hteti da vas ugoste i požele srdačnu dobrodošlicu, rekao je Sejfetin Azizolu, načelnik Opštinske uprave istanbulske opštine Gungeren. On je takođe istakao da je Sandžak spreman za novi ekonomski razvoj, i da su turski privrednici sada još više ubeđeni da treba da investiraju u ove krajeve. „Po povratku u Istanbul, mi ćemo svim našim prijateljima preneti pozitivne utiske odavde, tako da će i oni biti upoznati sa svim onim što nudi vaš kraj.“ Odustajanje predsednika Turske od posete sandžačkim opštinama, koja je bila u zvaničnom programu, Azizolu je objasnio nedostatkom adekvatnog prevoza i nepostojanjem piste na ovim prostorima za sletanje i nekog manjeg aviona.

Osim najavljene pomoći u izgradnji puteva, u Sjenici se razgovaralo i o mogućnostima razvoja ekskluzivnog turizma. Najavljen je mogući predlog da se otkupi vojni Aerodrom u Sjenici, na tromesečni period tokom godine, kada bi služio u civilne svrhe za kargo prevoz, a u čijem okruženju bi se mogli izgraditi golf tereni, što bi, kako je rečeno, u predele skoro netaknute prirode, privuklo i strane turiste.

Posetu visoke delegacije turskih privrednika, predsednik Skupštine opštine Sjenica, Harun Hajradinović je okarakterisao kao najavu boljih dana za Sjenicu i Sandžak uopšte. „Posebno me raduje živa zainteresovanost Turske i njenih privrednika za pomoć u privrednom razvoju Sandžaka. Oni su prepoznali kapacitete i resurse naših krajeva, ali nesigurnost ulaganja, ranije je bio njihov glavni problem. Sada su neki novi momenti, jer, i država Srbija je shvatila da mora i treba sarađivati sa svima onima koji mogu doprinijeti razvoju putem povezivanja na ekonomskom i trgovinskom planu. Ima nagoveštaja da će se, sa jedne i sa druge strane auto-puta kroz Sandžak, stvari vrlo brzo pozitivno odvijati, tako da nam predstoje bolji dani“, zaključio je Hajradinović.

Razgovori o razvoju ekonomije i infrastrukture

Novi Pazar – Turska privredna delagacija, koju je predvodio Abdulak Kočukoglu, sreski načelnik Istanbula i izaslanik predsednika Turske Abdulaha Gula boravila je u Novom Pazaru i sa ovdašnjim predstavnicima lokalne vlasti, privrede i komunalnih preduzeća razgovarala o saradnji.

– Ovo je nastavak razgovora između Istanbula i Novog Pazara i naši stručni timovi rade na utvrđivanju strateških zadataka. Trebalo bi da stavimo potpis na nešto što je veoma važno, a to je razvoj infrastrukture u vašem kraju – rekao je Kočukoglu i ocenio da će se ubrzani razvoj belateralnih odnosa između Srbije i Turske „odraziti na saradnju u svim oblastima“.

Turski privrednici su obišli Tekstilni kombinat Raška i holding kompaniju „Vojin Popović“ i razgovarali su sa predstavnicima komunalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Čistoća. „Posebno smo zainteresovani da oživimo naše privredne subjekte, ali i da razvijamo infrastrukturu. Predstavnici firme ISKI, turskog giganta u oblasti izgradnje vodovoda i kanalizacije, sa predstavnicima KP Vodovod i kanalazacija obišli su postrojenja i predložiće nam na koji način da rešimo probleme u tim oblastima, da li imaju kapacitete, sredstava i ljudstva da nam pomognu. Drugi deo u ovoj oblasti je deponija smeća na Golom brdu, gde smo zainteresovani da gradimo regionalnu deponiju i fabriku za reciklažu otpada“, istakao je Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, na zajedničkoj konferenciji za novinare. Mahmutović je prošle sedmice, sa predsednicima ostalih sandžačkih opština i Raške, bio u višednevnoj poseti Ankari i Istanbulu, gde se razgovaralo o uspostavljanju privredne saradnje. Ponovio je da su za ovaj regio značajni projekti izgradnja regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Novi Pazar-Sjenica, izgradnja aerodroma u Lađevcima kod Kraljeva i izgradnja auto puta kroz Sandžak, u koje je biti uložena turska sredstva. Što se tiče ovog grada, do kraja godine biće završen projekat za rekonstrukciju Stare čaršije i glavni finansijer biće turska agencija TIKA. S. Novosel