Instruktori auto-škola protestuju ispred Vlade 1Foto: Bojan Cvejić

Instruktori auto-škola, koji su proteklih nekoliko nedelja pojedinačno protestovali u gradovima širom Srbije, danas su se okupili u velikom protestu ispred Vlade Srbije.

Posle niza pokušaja da skrenu pažnju na problem koji školama stvara obavezno obnavljanje licenci na pet godina, oni su juče zatražili od Vlade ukine to zakonsko rešenje, te da se licenca automatski produžava, kao i u ostalim profesijama, a da se do daljnjeg obustave provere znanja.

– Jedino je za našu struku predviđeno ponovno polaganje i pored pet obaveznih seminara koje moramo da pohađamo, tokom pet godina. To nije uslov ni za jednu drugu struku, licenca se po automatizmu obnavlja- kaže za Danas Milan Todorović, predsednik Udruženja auto škola Novog Beograda, koji ističe da je na protestu u svojstvu licenciranog predavača, ispitivača i instruktora u auto školi.

On napominje da prve licence za instruktore vožnje ističu u januaru, te da dosadašnja praksa ponovnog polaganja može da dovede u pitanje i rad velikog broja škola.

– Auto-škole su uglanom mikro preduzeća, imaju po tri instruktora, i ako jedan ne položi taj ispit, škola mora da prestane sa radom. Da li je državi cilj da gasimo mala preduzeća, da se gube radna mesta, da hiljade ljudi ostane bez sredstava za egzistenciju ili je cilj da se što više zapošljavamo, pita Todorović. On dodaje da strane firme dobijaju podsticaje za zapošljavanje, dok „mi ne tražimo ništa, osim ustavom zagarantovano pravo na rad“.

-Neko nam sada poništava već stečeno pravo. Predavači, ispitivači, instruktori vožnje moraju da imaju treći stepen obrazovanja, svi smo takođe polagali za licence. Postavlja se pitanje zašto smo išli u školu- kaže Todorović. On dodaje da za polaganje moraju da izdvoje 10.000 dinara, za pohađanje svakog seminara isto toliko, a za izradu licence 5.000 dinara.

Auto-škole imaju još zamerki na Zakona o bezbednosti u saobraćaju, za koje su se, kako kažu, nadali da će biti rešeni tokom skupštinske rasprave o izmenama i dopunama tog zakon. Međutim, to pitanje neće stići na dnevni red ni na zasedanju u januaru.

Prema procenama organizatora, na protestu su se okupili predstavnici iz oko 500 auto-škola, koji su desetine automobila parkirali u srednjim trakama ulica Nemanjine i Kneza Miloša. Saobraćaj je zaustavlje, a teže se odvija i u okolnim ulicama. Instruktori očekuju da im se neko iz Vlade obrati, a poručili su da će ostati na mestu protesta do ispunjenja zahteva.