"Integrisati svršene polaznike Pravosudne akademije u pravosudni sistem" 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Kako je saopšteno iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika, nakon izvršenog uvida u zapisnik sa desete redovne sednice Državnog veća tužilaca održane dana 24.07.2018. godine, oni su uputili zahtev Državnom veću tužilaca radi dostavljanja sledećih informacija:

  1. Koje državne institucije će delegirati svoje predstavnike radi formiranja komisije koje će pristupiti rešavanju statusa korisnika početene obuke koji su završili Pravosudnu akademiju?

  2. Da li je donet Pravilnik po kom će se formirati navedena komisija?

  3. Ko su ostali članovi navedene komisije?

  4. Da li će komisija biti sastavljena samo od predstavnika Državnog veća tužilaca ili će se formirati zajednička komisija Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva?

  5. Da li će Državno veće tužilaca formirati komisiju koja će pristupiti rešavanju statusa tužilačkih pomoćnika koji se nalaze u radnom odnosu na određeno vreme duže od tri godine u javnim tužilaštvim u Republici Srbiji?

  6. Da li Državno veće tužilaca poseduje statističke podatke o broju tužilačkih pomoćnika koji se nalaze u radnom odnosu na određeno vreme duže od tri godine u javnim tužilaštvim u Republici Srbiji?

„Imajući u vidu brojnost tužilačkih pomoćnika, kao i sudijskih pomoćnika, koji se nalaze u radnom odnosu kao na neodređeno tako i na određeno vreme, duže od tri godine, u javnim tužilaštvima i sudovima u Republici Srbiji, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije namerava da u što kraćem roku uputi predlog Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva  radi formiranja komisije koja će se baviti rešavanjem pitanja te kategorije kandidata za izbore na mesto zamenika javnih tužilaca i sudija“, saopštilo je ovo udruženje.

Oni ističu kategoriju pomoćnika koji se nalaze u ranim odnosima na određeno vreme duži niz godina, te i o da se osim Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije niko nije bavio suštinskim rešavanjem pitanja njihovog izbora na način formiranja bilo kakvih komisija.

 „Želimo da skrenemo pažnju na to da u pravosudnom sistemu Republike Srbije trenutno postoji oko 280 tužilačkih pomoćnika koji više od 3 godine čekaju da budu izabrani na funkciju zamenika javnog tužioca, koji su položili prilikom konkursa na izbore za zamenike javnih tužilaca test sa ocenom 5, a bez kojih rad u tužilaštvima ne bi bio tako efikasan, naročito imajući u vidu da su tužilački pomoćnici zaduženi predmetima lično, iz čega proizlazi zaključak da su u potpunosti obučeni da zastupaju interese javne tužbe“, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da bi DVT i VSS trebalo da formira komisije koje će se baviti rešavanjem statusa pomoćnika kojih ima u znatno većem broju od svršenih polaznika Pravosudne akademije, jer jednostrano rešavanje problema, pravosudni sistem ne može učiniti prosperitetnim i efikasnim.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.