Istoričar Ristanović: Napadi na manastire i srpski narod na Kosovu traju dva veka 1Foto: Pixabay/Vhsrt-just

Istoričar Petar Ristanović, iz Instituta za srpsku kulturu u Prištini sa sedištem u Leposaviću, izjavio je danas da kosovski Albanci već dva veka pokušavaju da diskredituju postojanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ristanović je za RTS kazao da kontinuitet napada na SPC ne traje samo od rata 1999. godine, iako kulminaciju doživljavaju danas napadima na manastir i monaštvo Visokih Dečana.

„Napadi su kontinuirani makar poslednja dva veka. Njihov obim nije uvek isti, zavisi od političkih okolnosti, od toga ko ima političku vlast u pokrajini. U periodima albanske političke dominacije ti napadi se intenziviraju“, istakao je istoričar.

Kazao je da ne vide svi Albanci Srpsku pravoslavnu crkvu kao neprijatelja.

„Međutim, postoji jedan deo, rekao bih nemali, Albanaca koji SPC, njeno sveštenstvo i vernike, vidi kao smetnju i zbog toga su oni u periodima kada u pokrajini postoji albanska politička dominacija meta kontinuiranih napada“, naglasio je Ristanović.

Naglasio je da se projekat pokušaja izgradnje kosovske državnosti temelji na tezi da su Albanci starosedeoci.

„Zbog toga se teži da se dokaže da teritorija Kosova i Metohije ima isključivo albanski identitet. Zbog toga se SPC nalazi stalno na meti napada, jer je ona najočigledniji dokaz srpskog identiteta pokrajine. Njeni manastiri su dokaz trajanja Srba na tom prostoru, dok su bratstva manastira danas nepokolebljiva u odbrani srpskog identiteta i trajanja srpske kulture na tom prostoru“, rekao je Ristanović.

Dodao je da je pozadina poslednjih napada Albanaca uvek ista ili slična.

„Odluka organizacije ‘Evropa Nostra’ da Visoke Dečane uvrsti na listu sedam najugroženijih verskih objekata u Evropi na neki način podstakla je vidljivost problema u evropskim okvirima sa kojima se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju“, kazao je Ristanović.

Sama činjenica da trupe NATO-a i dalje čuvaju manastir Visoke Dečane, kazao je istoričar, svedoči o opasnosti u kojoj se manastir nalazi.

„Ipak, to se negira i ističe se da je sve to deo srpske propagande“, istakao je Ristanović.

Naveo je da se može reći da u negiranju srpske istorije manastira na Kosovu i Metohiji prednjače istoričari iz Prištine.

„Treba obratiti pažnju od koga su potekli najnoviji napadi. Konkretno, otac Sava Janjić koji je iguman Visokih Dečana je optužen od strane Haljita Beranija, koji je šef podružnice Saveta za ljudska prava iz Mitrovice“, rekao je Ristanović.

Dodao je da Berani „već ima biografiju koja dovoljno govori o njemu“.

„To je čovek koji je tokom rata 1999. bio propagandista OVK, čovek od koga je potekla tvrdnja da su Srbi spaljivali Albance u Trepči, što je istraživao i Vol strit džornal i što je dokazano kao netačno. To je čovek koji je direktno odgovoran za inspirisanje martovskog pogroma, jer je 2004. godine na Radio-televiziji Kosova rekao da su srpski banditi sa psima jurili albanske dečake koji su se u selu Čabra utopili u Ibru“, kazao je Ristanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.