U međuvremenu, tužilac u Trećem opštinskom tužilaštvu je tražio od suda da mu se dostave spisi predmeta da bi se razmotrio predlog za određivanje pritvora bivšem direktoru Šeste gimnazije. Druga okrivljena, profesorka Ljiljana Pavlović, dala je svoju izjavu pred istražnim sudijom.

Gordana Čolić, tužilac Trećeg opštinskog tužilaštva, kaže za Danas da je očigledno da Kneževićizbegava dolazak u sud na saslušanje.

– Zahtev za sprovođenje istrage smo podneli još 8. februara prošle godine. Prethodno smo 30. oktobra 2007. od policije tražili da prikupi obaveštenja, oduzme dnevnike i zapisnike na osnovu kojih bi moglo da se utvrdi da li je bilo prepravljanja ocena. Za 23. mart je bilo zakazano prvo saslušanje, ali je Kneževićtada obavestio sud da je sprečen da se pojavi. Profesorka Ljiljana Pavlovićje saslušana tek 5. septembra – ističe Čolićeva.

Ona objašnjava da je 6. novembra 2008, nakon tri zakazana saslušanja, izdat nalog policiji da privede Kneževića u sud, ali se on nakon toga narednog dana sam pojavio u sudu sa zakašnjenjem i zamolio odlaganje, „jer navodno nije uspeo da angažuje branioca, kada je policija prethodnu noćdošla da ga privede, pošto nije znao da se većsedam meseci vodi krivični postupak protiv njega“.

– Međutim, Kneževićni 26. decembra nije pristupio na zakazano saslušanje, većje njegov advokat priložio medicinsku dokumentaciju da je bolestan, pa smo tražili spise predmeta da bismo predložili određivanje pritvora, jer je očigledno da okrivljeni izbegava dolazak na saslušanje – navodi Čolićeva.

Skandal sa prepravljanjem ocena u Šestoj gimnaziji dospeo je u javnost kada je profesor srpskog jezika Nikola Kozomora zbog dešavanja u školi započeo štrajk glađu, odbijajući da drži časove. On je 25. oktobra prekinuo višednevni štrajk kada je inspekcija Ministarstva prosvete došla u školu, a đaci su se posle bojkota nastave vratili u klupe.

Zahtevom za sprovođenje istrage, Tužilaštvo stavlja na teret Kneževiću i Pavlovićevoj, profesorki i razrednom starešini I/4 ove gimnazije, zloupotrebu službenog položaja prilikom prepravljanja ocena nekolicini učenika u školskoj 2006/2007. Osam nedovoljnih ocena iz srpskog, engleskog, ruskog jezika i geografije je ukupno prepravljeno za petoro učenika. Tri učenika su tada izbegla popravni ispit, a dva učenika su upisala narednu godinu školovanja.

Jedan od profesora Šeste gimnazije kaže za Danas da je situacija u školi i dalje napeta i da su profesori koji su zahtevali da se otkrije istina pod konstantnim pritiskom. On tvrdi da je nastavnicima zabranjeno da javno istupaju i da daju bilo kakve izjave povodom ovog slučaja. Profesor i roditelj jednog đaka Šeste gimnazije, koji su insistirali na anonimnosti, kažu za naš list da su iz Školskog odbora i Saveta roditelja uklonjeni svi članovi koji su bili za to da se otkrije ko je prepravljao ocene.

Vršilac dužnosti direktora ove škole Tamara Krečković, međutim, demantuje te tvrdnje, navodeći da nikome nije zabranjeno da javno istupa, ali da su pojedini profesori „iznosili lično mišljenje pod velom institucije i time narušavali ugled škole“. Ona kaže da je Vladimir Kneževićrazrešen dužnosti u januaru prošle godine i da od tada nije član kolektiva. Krečkovićeva kaže da u Šestoj gimnaziji, kao i u svakom kolektivu ima podela, ali da to ne utiče na nastavni proces.

Zloupotreba položaja

U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da su Vladimir Kneževići Ljiljana Pavlovićzloupotrebili položaj u periodu od 22. do 28. juna 2007, zato što su „u više navrata zahtevali od profesora srpskog, engleskog, ruskog jezika i geografije“ da jednoj učenici poprave nedovoljne ocene iz tih predmeta. Prema navodima zahteva, okrivljeni Kneževićje kao tadašnji direktor vršio dodatni pritisak na profesore sa obrazloženjem da „postoje pritisci s vrha“, da će škola ostati bez struje, krede i sunđera i da će biti tehničkih problema. Kada su profesori odbili da poprave ocene, navodi Tužilaštvo, Kneževićje naložio da se u zapisnik sednice Nastavničkog veća, koja je održana 28. juna, unese da su svi učenici I/4 odeljenja završili razred s pozitivnim uspehom.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.