Istraživanje CRD: Vlade Zapadnog Balkana ugrožavaju pravo na slobodu izražavanja 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Vlade Zapadnog Balkana već neko vreme u kontinuitetu ugrožavaju pravo na slobodu izražavanja gašenjem medija i stranica društvenih pokreta, kao i zastrašivanjem pojedinih aktivista na internetu, a primetna je i pojačana tendencija donošenja novih zakona kojima se cenzuriše onlajn sadržaj.

Ovo se navodi u istraživanju „Slobode na internetu u zemljama Zapadnog Balkana“ organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders, CRD) iz Švedske.

„Zabrinutost izaziva i nadzor i nedostatak efikasne zaštite ličnih podataka građana. Takve mere ograničavaju i sputavaju građanski aktivizam i udaraju na same temelje demokratije“, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da su tehnički napadi na onlajn medije u Srbiji prilično česti i uključuju DDoS napade, neovlašćen pristup, neovlašćeno menjanje sadržaja, ubacivanje štetnog softvera i slično, a mete napada su obično mediji koji kritikuju postupke vlade.

Uprkos tome što u Srbiji ima mnogo slučajeva napada na novinare, slučajevi kao što su pretnje i zastrašivanja vrlo često ostaju nerazrešeni, piše u izveštaju.

Navodi se da video-nadzor na javnim mestima koji vrše državni organi u Srbiji nije regulisan, ali postoje odredbe koje regulišu obradu podataka koji su dobijeni video nadzorom.

Dodaje se da amandmani na temeljni Zakon o medijima u Albaniji predvidjaju registraciju onlajn medija i nadzor nad objavljivanjem vesti, uz potencijalno ogromne novčane kazne i ukidanje sajtova.

Navodi se da, po Strategiji za borbu protiv visokotehnološkog kriminala od 2019. do 2023, Srbija mora da uskladi svoj pravni okvir sa Evropskom direktivom o napadima na informacione sisteme.

U izveštaju piše da su u Bosni i Hercegovini mediji u nacionalnom smislu duboko polarizovani, a pritisci na medije mahom dolaze od političkih stranaka, dok na Kosovu postoji indirektno političko mešanje u rad medija, a neki onlajn mediji u Albaniji tvrde da je njihov sadržaj cenzurisan i uklanjan i sa Fejsbuka.

Najnoviji amandmani albanskog Zakona o presretanju komunikacija i Zakona o kaznenom postupku dali su više prostora za mogućnost presretanja komunikacija, upozorava se u izveštaju.

Dodaje se da Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini nema dovoljno podrške državnih organa, te oni koji krše privatnost, ne trpe nikakve posledice, a zaštita podataka gradjana Bosne i Hercegovine u velikoj meri je upitna.

Istraživanje je sproveo CRD u saradnji sa SHARE Fondacijom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Istraživanje CRD: Vlade Zapadnog Balkana ugrožavaju pravo na slobodu izražavanja”

  1. Držite se vi vašeg zatvorenog društva, bar dok vam ne odobre „da budete obavešteni“ o stvarnim događajima 90-ih u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu u celini: Uništenje međunarodno priznate države, proterivanje preko 400.000 Srba iz hrvatske, okupacija KiM od strane zapadnih agresora i stvaranje kvislinške države na ovom delu Srbije, insceniranju Markala, Vase Miskina, Tuzlanske kapije, Račka i drugim lažima vaših „demokratskih političara“ i „slobidnih medija“!

  2. Zamolio bih vas da mnogo veći dio vašeg medijskog prostora ( mnogo veći dio nego što je to do sada bio slučaj), posvetite temama iz Republike Srpske, prije svega zbog zaštite, slobode govora, misli, pisane riječi, nametnutog vanrednog stanja, iz razloga teške cenzure i nemogućnosti nepristrasnog novinarstva, ali i same stručnosti novinara. Na primjer postoji samo jedan nepristrasni i za sada nezavisni medij, znacajne gledanosti na teritoriji RS, BN televizija, međutim, apsolutno neprofesionalni ( na granici potpunih amatera) nestručni, ali ne i nevjerodostojni kadrovi, međutim, kvare sliku pravilnog prenošenja novinarski vjerodostojne informacije u pravom smislu te riječi. Ako se u 21. vijeku Srbin iz RS moze pozvati i tražiti pomoć od Srba iz Srbije, onda je to ova situacija. Nemamo mogućnost bez ozbiljnih zakonskih i materijalnih posljedica da se naše naše mišljenje čuje, za razliku od Srbije, gdje je to ipak za sada samo pokušaj ograničavanja sloboda. Kod nas je to kupljenja stvar.

  3. Ovo ima smisla ..Tolerisanje Demokratskog sveta totalitarnom rezimu ima cilj DA LAZNE Korone iskoristi ITALIJA SPANIJA GRCKA NEMACKA DA NAJURI AZILANTE A STA MISLITE GDE CE IH NASELITI i gde ima policiski cas da te na miru dovezu i na sele .HA HA HI HI moj brat mudzahedin.Ko bi reko da Srbima odgovara Gey premijerka i policiski cas i varedno stanje , farma i zadruga i zato su lider na Balkanu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.