Istraživanje: RTS bez sekunde kritike 1Foto: Bojan Cvejić

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) izjavio je danas da je novo istraživanje monitoringa Dnevnika RTS, u periodu od 15. marta do 30. aprila ove godine, pokazalo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio predstavljen dva sata i devet minuta i to bez jedne sekunde kritike.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bio je sa 30 odsto negativno predstavljen, rekao je Gavrilović za N1 i dodao da je povod za analizu bio da se uporedi stanje od pre godinu dana, kada je predsednik bio 13 sekundi negativno predstavljen u Dnevniku javnog servisa.

Gavrilović je objasnio da je pozitivno predstavljenje kada neko hvali sebe i predstavlja svoj rad, a negativno kada ga neko kritikuje, analazira i ukazuje na određene propuste.

Javni servis u stvari je omogućio predsedniku da uđe u svojevrsnu kampanju, a tek ćemo videti da li je to kampanja za nove predsedničke izbore, rekao je Gavrilović.

On je dodao da je, generalno, RTS u posmatranom periodu dominantno pozitivno izveštavao o svim akterima izuzev stranke i aktera Dragana Đilasa, koji je sa 30 odsto negativno predstavljen, dok neke stranke, poput Narodne Vuka Jeremića, nisu ni pomenute na javnom servisu.

Ostali iz opozicije su predstavljani kao pozitivni akteri, ali sa dominantno malo vremena – „to ne prelazi ni minut“, rekao je Gavrilović i dodao da RTS „očigledno“ ide linijom manjeg otpora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.