Iz Preševa u Bujanovac prebačene 184 izbeglice 1

Poslednjih dana ovde je iz Preševa prebačeno 184 osobe, od čega je najviše dece – 110, a ima i maloletnih lica koja nemaju roditeljsku pratnju.

– Ovo je do sada najveća investicija Delegacije EU u oblasti poboljšanja uslova smeštaja za migrante na teritoriji Srbije, jer mi kao lokalna samouprava nismo bili u stanju da ovaj projekat sami finansiramo – potvrdio je za Danas predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi. Reč je o sredstvima od oko 340.000 evra za opremanje prostorija za boravak, kuhinje ali i mesta za različite kreativne radionice.

U Prihvatnom centru u Preševu boravi blizu 900 migranata uglavnom iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Iraka. Topli obroci se spremaju zahvaljujući finansijskoj podršci „Karitasa“ i „Dečjeg sela“. Procene dežurnih timova Crvenog krsta i UNHCR govore da će najveći broj migranata s obzirom na solidne uslove za smeštaj prezimiti na jugu Srbije.

– Angažovani su timovi nevladinih organizacija, ali i drugih organizacija koje na kreativni način treba da pomognu ovim licima da se resocijalizuju i koliko toliko zaborave strahote kroz koje su prošli – navodi Nemanja Božović iz Komesarijata za izbeglice.

Svaka od smeštenih porodica ima svoju sobu sa osam ili 12 ležaja. Obezbeđeno je grejanje i adekvatni higijensko-sanitarni uslovi. Ovde je predviđeno da maksimalno može da boravi oko 240 lica i taj broj će sasvim sigurno narednih sedmica biti popunjen.

Otvaranjem prihvatilišta u Bujanovcu, na jugu Srbije je zaokružen sistem za prihvat migranata. Najpre je postojao – u slučaju eventualno novog migrantskog talasa lako se može aktivirati – šatorski prihvatni centar u Miratovcu, u neposrednoj blizini graničnog prelaza s Makedonijom, koji je sada zatvoren. U centru u Preševu je i dalje u potpunoj funkciji policijska logistika gde migranti dobijaju neophodne registracione papire koji su neophodni za podnošenje dokumentacije za traženje azila. I dalje postoji optimalni uslovi za smeštaj i ishranu, a objekat je i pod stalnim nadzorom pogranične i lokalne policije, pre svega zbog krijumčara koji za ne male svote novca (nezvanično, za prevoz do Šida naplaćuju za tročlanu porodicu i do 4.000 dolara). Pristup objektu zabranjen je privatnim prevoznicima, a u prvom redu taksistima.