Predsednik Brazila Luis Ignasio Lula da Silva juče je smenio ministra odbrane te zemlje čija je dužnost između ostalog bila i da nadgleda civilnu avijaciju. Potez je usledio nadelju dana posle najteže avio nesreće u istoriji Brazila. Silva je izjavio da je smenio ministra Valdira Piresa, koga će zameniti Nelson Džobim, veoma cenjeni bivši predsednik Vrhovnog suda i ministar pravde. Politički analitičari nazvali su imenovanje Džobima za novog ministra odbrane lukavim potezom predsednika Silve. Brazil je jedna od nekoliko zemalja u hemisferi čiju avio industriju kontroliše vojska.
Gaza – Britanska vlada je u poslednjih nekoliko nedelja proširila svoje veze s Hamasom, izjavio je juče lider te militantne organizacije Ismail Hanija. Bivši palestinski premijer tvrdi da su kontakti između Hamasa i Britanije pojačani od kada su oni sarađivali na oslobađanju Alana Džonstona, dopisnika BBC iz Gaze, koga su otmičari držali u Gazi gotovo četiri meseca. „Ne mogu poreći da postoje i drugi kontakti i kanali komunikacija između Britanije i visoko rangiranih osoba u Hamasu, iako sam lično umešan“, izjavio je Hanija. Zvaničnici iz Forin ofisa i britanskog konzulata u Jerusalimu negirali su da su postojale političke veze s Hamasom i insistirali da je svaki kontakt isključivo bio „humanitaran i konzularan“.
Tokio – Rezultati istraživanja javnog mnjenja koji su juče objavljeni u listu Jomiori pokazali su da bi japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija na izborima za Gornji dom parlamenta koji se održavaju u nedelju mogla da osvoji samo 40, dok bi najjača opoziciona stranka, Demokratska partija, mogla da osvoji 60 mesta. Analitičari ocenjuju da će, ukoliko se to dogodi, premijer Šinzo Abe biti prinuđen da podnese ostavku.
Seul – Predsednici Južne Koreje i Avganistana Ro Mu Hjun i Hamid Karzai postigli su juče dogovor o zajedničkoj saradnji u cilju oslobađanja preostalih južnokorejskih zatvorenika. Ti razgovori usledili su nakon što su vlasti Južne Koreje izrazile gnev zbog ubistva otetog korejskog sveštenika Bea Hjung Kjua koje su počinili talibani. Portparol vlade izjavio je da su se predsednici tih dveju država sporazumeli o uspostavljanju čvrste saradnje, kao i da dele mišljenje da se ne sme preduzeti nikakva akcija kojom bi se doveli u opasnost životi ostalih talaca.