U vazdušnim napadima na jugu Avganistana ubijena su 82 osumnjičena talibana i najmanje šest civila, dok je u napadu automobila bombe u prestonici ubijeno dvoje ljudi, među kojima je i francuski vojnik. Novi napadi usledili su nakon što su snage NATO započele novu operaciju protiv pobunjenika u provinciji Helmand.
Santjago – Bivši predsednik Perua Alberto Fuhimori biće izručen Peruu kako bi se suočio s optužbama za proneveru i kršenje ljudskih prava u vreme svoje vladavine (1990-2000), odlučio je juče Vrhovni sud Čilea. Sud je prihvatio sedam od 13 tačaka optužnice peruanskih vlasti, prenose agencije. Čile namerava da što je pre moguće izruči 69-godišnjeg Fuhimorija koji je u kućnom pritvoru na severu Santjaga. Odluka Vrhovnog suda Čilea suprotna je onoj koju je u julu doneo jedan sudija nižeg suda, a u kojoj se navodi da Fuhimori ne može da bude izručen Peruu zbog toga što ta zemlja nije pružila dovoljno dokaza kako bi potkrepila optužbe. Bivši peruanski predsednik je, između ostalog, optužen zbog toga što su specijalni odredi ubili devet studenata i jednog profesora Univerziteta Kantuta, 1993. kao i 15 ljudi u radničkom predgrađu Barios Altos.
Islamabad – Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf imenovao je juče novog šefa državne obaveštajne službe i unapredio petoricu vojnih zvaničnika, uprkos najavi da će se povući sa položaja vrhovnog vojnog zapovednika. Nadžim Tadž, nekadašnji Mušarafov vojni sekretar, unapređen je u čin general poručnika i zamenio je Ašfaka Kianija na položaju generalnog direktora pakistanske obaveštajne agencije. U tamošnjoj javnosti pojavile su se spekulacije da bi Kiani mogao zameniti Mušarafa na funkciji vrhovnog vojnog komandanta.
Johanesburg – Nelson Mandela jeste živ iako je američki lider Džordž Buš, u govoru o verskom nasilju u Iraku, napravio grešku pomenuvši navodnu smrt bivšeg predsednika Južne Afrike. „Sve što možemo da učinimo jeste da uverimo ljude, posebno Južnoafrikance, da je predsednik Mandela živ“, rekao je juče direktor Fondacije „Nelson Mandela“ Ahmat Dangor. Mediji širom sveta preneli su Bušov govor u kojem je napravio omašku. Nelson Mandela ima 89 godina i zdravlje mu je sve krhkije. U govoru u kojem je branio politiku svoje administracije u Iraku, Buš je rekao da je brutalnost bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina uništila šanse da se pojavi novi lider koji će biti simbol ujedinjenja Iraka i koji će zaustaviti versko nasilje. „Čuo sam da neko pita ‘Gde je Mandela?’. E, pa Mandela je mrtav zato što je Sadam Husein ubio sve Mandele“, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak u Vašingtonu.
Vatikan – Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI, izjavio je juče da demokratsko društvo ima pravo da se brani od terorizma, ali mora da u toj borbi poštuje zakone, slobodu i ljudska prava. „U demokratskim sistemima upotreba sile je suprotna principima jedne ustavne države i to nikada ne može da bude opravdano“, rekao je papa na audijenciji s članovima Međunarodnih demokratskih centrista, svetskog udruženja partija desnog centra. Papa je rekao da je terorizam „ozbiljan problem, čiji počinioci često govore da rade u Božije ime“.