Predstavnici Regionalnog udruženja izbeglih i raseljenih u Bratuncu odustali su juče od štrajka glađu, pošto je Ministarstvo za izbegle i raseljene Republike Srpske prihvatilo da ispuni njihove zahteve. „Vlada RS će rešiti pitanje smeštaja 14 porodica poginulih boraca u Bratuncu i pomoći će ovoj kategoriji lica da dovrše započete stambene objekte“, izjavio je ministar za izbegle i raseljene RS Omer Branković.
Posle sastanka predstavnika udruženja sa premijerom RS Miloradom Dodikom i Brankovićem, ministar je rekao novinarima da je podržan i zahtev udruženja da se produži rok za vraćanje njihove imovine u Federaciji BIH i da o tom pitanju treba da se izjasni i Savet ministara BIH.
Oko 360 srpskih izbegličkih porodica u Bratuncu, pretežno iz zeničke i sarajevske regije, nisu vratili svoju imovinu u Federaciji BIH, a u RS nisu obezbedili trajni smeštaj. Alternativni smeštaj koristi 96 porodica, dok 30 porodica spada u kategoriju socijalnih slučajeva.
Predstavnik udruženja Uroš Nedić rekao je da je Vlada RS obećala da će pomoći privredni razvoj opštine Bratunac i zapošljavanje izbeglica. On je dodao da je najavljena i revizija rešenja o alternativnom smeštaju.