Foto: EPA

Prostorije se zagrevaju. Ima dovoljno ćebadi i zimske odeće i obuće.

Kapaciteti su popunjeni nakon što su migranti prihvatili da nehumane uslove boravka u Beogradu i okolini, kao i u blizini granice sa Mađarskom zamene mnogo komfornijim uslovima koji vladaju u ovom prihvatnom centru na jugu Srbije.

 – U centru je trenutno oko 250 dece mlađe od osamnaest godina, a ima i blizu stotinak tinejdžera. Reč je o migrantima iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Iraka, Somalije, koji su već nekoliko meseci u Srbiji – navode iz Crvenog krsta u Preševu, precizirajući da se mnogi od njih plaše da će odavde biti deportovani u Makedoniju, a odatle preko Grčke u Tursku, odakle se i krenuli na put u zemlje EU.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja demantovali su da je Preševo stanica odakle bi migranti mogli da budu vraćeni u zemlju iz koje su došli.

– Mi smo prihvatili da dođemo ovde pre svega zbog boljih humanitarnih uslova i kako bi dočekali kraj zime i verujemo da su informacije o našoj deportaciji netačne – rekao je za Danas Saif, Sirijac koji je iz Subotice pristao da dođe u Preševo. On navodi da i dalje ima njegovih prijatelja koji su ostali u nehumanim uslovima, pre svega, u Beogradu, i oni sasvim sigurno neće doći u Preševo. On navodi da postoji strah i od bolesti pluća, s obzirom da se osećaju iscrpljeno usled neredovne ishrane i boravka u do sada lošim uslovima smeštaja.

Uz skoro popunjene kapacitete u Preševu, za prihvat migranata koji dolaze iz prestonice i drugih gradova na jugu Srbije, postoji i uređeni centar u Bujanovcu namenjen pre svega zbrinjavanju ženskih osoba i dece. Ti kapaciteti, kako je potvrđeno iz Komesarijata za izbeglice, još nisu popunjeni, a moguć je smeštaj oko tri stotine lica. Deo izbeglica smešten je i u prihvatnom centru u Bosilegradu. Međutim kako na ovom području vladaju vanredni zimski uslovi za sada je obustavljeno slanje migranata u ovu pograničnu opštinu. 

HRW: Hrvatska tera tražioce azila u Srbiju

Hrvatska policija tera tražioce azila nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštio je Hjuman Rajts Voč (HRW), koji temelji svoje zaključke na razgovoru s deset izbeglica iz Avganistana. Kako prenosi N1, HRW ukazuje da je razgovarao sa 10 Avganistanaca, među kojima je bilo dvoje dece bez pratnje. Oni su opisali kako su oterani nazad u Srbiju prošlog novembra nakon što su uhvaćeni na hrvatskoj teritoriji. Dodali su da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to želeli učiniti. 

Grip pod kontrolom

Lekari doma zdravlja iz Preševa i Zavoda za javno zdravlje iz Vranja redovno kontrolišu zdravstveno stanje migranata i epidemiološku situaciju, obzirom da se radi o ljudima koji žive u kolektivnom centru i da je kod većine njih, a naročito mlađih osoba i dece, oslabljen imunološki sistem usled iscrpljenosti. Osim sporadičnih infekcija, za sada nije registrovan nijedan slučaj oboljenja virusom gripa.