Foto: printskrin

Vrednost projekta je 9,8 miliona evra, od čega su 5,4 miliona evra obezbeđena iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa čiji je najveći donator EU, prenosi N1.

Kako navode kamen temeljac položen je za 235 stanova u naselju Ovča, čija se izgradnja finansira u okviru regionalnog stambenog programa za izbeglice.

Ministar spoljinih poslova Ivica Dačić“ istakao je da će najveći korisnik ovog programa će biti Srbija. Međutim, zato što i dalje ima najveći broj izbeglica, ovim projektom bi trebalo da se zbrine oko 47 hiljada izbeglica, odnosno 16.000 porodica.

Poslednji crep trebalo bi da se položi za 14 meseci kada se i očekuje useljenje prvih stanara.

„Neki su nam rekli da nisu verovali u to što je moguće da dođe do ovakve vrste pomoći, mislim da ovakav događaj pokazuje da jeste moguće“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji majkl Devenport.

Najviše novca za izgradnju stanova obezbedile su Evropska unija i Grad Beograd. Međutim, to nije jedina pomoć za one koji su posle ratnih dešavanja započeli nov život u srpskoj prestonici.

„Mi takođe radimo poslednje dve godine na podeli seoskih domaćinstava, građevinskog materijala, montažnih kuća, građevinskog materijala za dogradnju kuća koja izbegla lica imaju na teritoriji Grada Beograda“, kaže Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Ovo je jedan od najvećih donatorskih programa u regionu, ukupne vrednosti 584 miliona evra. Očekuje se da u Srbiji do kraja godine bude zatvoreno preostalih devet kolektivnih centara, a da svi njihovi korisnici dobiju krov nad glavom.