Naime, na današnjoj sednici Državnog veća tužilaca odlučeno je da se izbor čelnog čoveka Tužilaštva za ratne zločine odloži za tri dana da bi u DVT stigli prigovori na rang-listu kandidata, ako ih ima, saznaje Danas. Prema izvoru našeg lista, članovi DVT-a nisu mogli da donesu odluku o novom tužiocu jer nisu znali da li je rok za prigovore istekao, pošto nije poznato da li je neko poslao prigovor preporučenom poštom, pa iako je utvrđena lista kandidata, ona do ponedeljka neće biti poslata Vladi Srbije, da bi se sačekali eventualni prigovori na utvrđenu rang-listu.

Prema rang-listi kandidata za mesto tužioca za ratne zločine, koju je objavio DVT, na prvom mestu je zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković sa 69,6 bodova, zatim sledi Milan Petrović, aktuelni rukovodilac Tužilaštva sa 63,6 bodova, potom sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić sa 61,6 poena, onda Milorad Trošić, zamenik višeg tužioca u Novom Sadu sa 59,2 boda, dok je na poslednjem mestu zamenik republičkog tužioca Đorđe Ostojić sa 40,8 poena.

DVT je na jučerašnjoj sednici doneo odluku o popunjavanju tridesetak nepopunjenih čelnih mesta u javnim tužilaštvima u Srbiji. Dogovoreno je da lista kandidata vladi bude sastavljena po principu da budu izabrani kandidati koji su imali najviše bodova ili ako je drugoplasirani kandidat imao manje od jednog boda. Kako objašnjava izvor Danasa upućen u rad DVT-a, to telo je sada preuzelo funkciju da predlaže kandidate, a ne kao do sada da sastavlja liste sa po nekoliko kandidata a da ih vlada bira, „što je u funkciji zaštite samostalnosti javnih tužilaca“. Isti izvor navodi i da su na jučerašnjoj sednici ministarka pravde Nela Kuburović i republička tužiteljka Zagorka Dolovac nekoliko puta preglasavane prilikom utvrđivanja liste čelnih ljudi u tužilaštvima.