Konačnu odluku o tome uskoro će ponuditi Skupština grada Užica, koja je taj referendum raspisala.

Referendum je sproveden posebno u sve četiri mesne zajednice i jedino je uspeo u Sevojnu, gde je od 6.174 glasača, odziv bio 57,28 odsto, a za formiranje gradske opštine glasalo je njih 97,23 odsto. U ostale tri mesne zajednice, čiji su predstavici pre nekoliko godina sa Sevojničanima pokrenuli inicijativu za osnivanje gradske opštine, referendum nije uspeo, zbog lošeg odziva. Odziv u Gorjanima bio je 15,9, u Zlakusi 25,18, a u Krvavcima 35,74 odsto.

Prema odluci Skupštine glada Užice izjašnjavanje je bilo posebno sve četiri mesne zajednice, tako da se rezultati nisu mogli sabirati. I da je njihovo sabiranje moguće, referendum ne bi uspeo, jer je od 8.416 birača u sve četiri mesne zajednice, odziv bio oko 49 odsto, što nije dovoljno, jer je za njegov uspeh potrebno da glasa više od pedeset odsto glasača.

Vladimir Dejović, predsednik Inicijativnog odbora za formiranje gradske opštine Sevojno, kaže da je iznenađen lošim odzivom u Gorjanima i Krvavcima, ali ne i u Zlakusi.

– Uticajni ljudi u Zlakusi, neki članovi Saveta mesne zajednice, predstavnici opozicije pa i vladajućih stranaka vodili su antikampanju i smatrali da buduća opština Sevojno neće dobiti 12 odsto iz gradskog budžeta, iako su kriterijumi za to precizirani zakonom. Pokušali smo da utičemo na njih da izađu na referendum, ali oni to nisu učinili – rekao je za Danas Dejovoć, dodavši da je loš odziv i u Gorjanima i Krvacima posledica „loše kampanje, ali loših vremenskih prilika na dan referenduma“.

– Predstavnici Zlakuse bili su u početku protiv, Gorjana i Krvavaca tvrdili su da će nas sigurno podržati, ali ispalo je kako je ispalo, dodao je Dejović istakavši da postoji mogućnost da Sevojno ipak postane gradska opština, ali da ne bi trebalo primoravati meštane Zlakuse, Gorjana i Krvavaca da budu njen sastavni deo, jer su to, kako je zaključio, na referendumu odbili.

Vidoje Drndarević (SPS), dugogodišnji odbornik iz Zlakuse, jednog od najrazvijenijeg sela u užičkom regionu, uzvraća da on nije vodio ni kampanju ni antikampanju, ali da meštanima te mesne zajednice nisu objašnjeni ni prednosti ni moguće mane ukoliko bi postali deo buduće gradske opštine Sevojno.

– Na sednici Skupštine grada, kada se odlučivalo da li da se raspiše referendum, pitao sam koliki će biti prihodi, a koliki rashodi buduće opštine i dobio odgovor da će se o tome razgovarati posle savetodavnog referenduma. Čak i u elaboratu se samo jednom rečenicom objašnjava ekonomska računica – izjavio je Drndarević.

Mogućnost da Sevojno ipak postane gradska opština, ali bez tri navedene mesne zajednice, potvrđuje i Petar Vujadinović, načelnik Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

– Kako je to savetodavni referendum Skupština grada će razmotriti rezultate, a jedna od mogućnosti je da odbornici odluče da Mesna zajednica Sevojno postane gradska opština. Ako se to dogodi, potrebno je da se izmeni Statut grada, odnosno da se formiraju gradska opština Sevojno i gradska opština Užice, s tim što će za opštinu Užice poslove obavljati organi grada, poput Gradskog veća, Skupština grada, gradonačelnika i gradskih uprava – navodi za Danas Vujadinović i ističe da mesna zajednica Sevojno, ispunjava sve uslove za status gradske opštine.

– U pitanju je gradska opština, a ne jedinica lokalne samouprave, pa se na nju ne odnosi cenzus od 10.000 stanovnika – navodi Vujadinović.

Izbori

– Ukoliko užička skupština odluči da Sevojno postane gradska opština, i bez tri navedene mesne zajednice, lokalni izbori mogli bi da budu održani u vreme redovnih lokalnih izbora u zemlji – kaže Dejović i dodaje da bi umesto ranije planiranih 19, zbog odsustva podrške iz Zlakuse, Krvavaca i Gorjana, opština Sevojno trebalo da ima 15 odbornika.