Foto: EPA /Toussaint Kluiters Pool

Odlukom koju je doneo sudija Žan-Klod Antoneti, iz apelacionog veća izuzeti su zbog „utiska da su pristrasni“ predsedavajući Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala.

Danas objavljenom odlukom, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Ađijus i Daćun nisu nepristrasne zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995, navodi RSE.

U tim presudama, kako je navela Mladićeva odbrana, sudije Meron, Adjijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Umesto njih, današnjom odlukom, u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavljene su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam, prenosi RSE.

U apelacionom veću, po danas objavljenoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton i Elizabet Ibanda-Nahamija.

Haški tribunal je Ratka Mladića u novembru 2017. godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.