Prema inicijativi, uredbom bi trebalo „stopirati izdavanje predloga za izvršenje od strane javnih komunalnih preduzeća u Srbiji prema privatnim izvršiteljima i agencijama za naplatu dok se ne donese novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju i Zakon o imovinskom cenzusu“. Postojeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji je inače u fazi izmene je „neustavan, socijalno neodgovoran i bezobziran“, odnosno suprotan članovima 1, 40 i 91 Ustava Srbije, kao i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i Evropskoj povelji o socijalnim pravima, navodi se u inicijativi.

– Ovo što danas rade privatni izvršitelji i agencije za naplatu je ,,toljaga“ javnih komunalnih preduzeća protiv ugroženih građana. Njima se oduzima imovina mimo Ustava, bez sudske odluke, a za dug od kojeg je višestruko vrednija. Izvršitelji besomučno maltretiraju i vređaju građane i preduzetnike Srbije jer bez najave upadaju u stanove ili radnje i otimaju pokretnu imovinu ili automobile, pa i kuće i stanove. Najpre uzimaju dve trećine zarade i penzije i jednu polovinu minimalca, a onda automobile, frižidere, televizore ili umetničke slike, ostavljajući ljudima samo krevete i još poneku osnovnu stvar. U Nišu je pokušano i oduzimanje kuće, ali je za sada to nekako zaustavljeno. Sada se niškoj porodici Nedeljković, zbog nekog duga Parking servisu, oduzima skoro cela pokretna imovina, a kroz njihovu kuću svakodnevno prolaze kupci koji im gledaju stvari. Ljudima se, dakle, popisuje život i uzima dostojanstvo – kaže Krstić.

Naš sagovornik kaže da su u toku avgusta i septembra građani Srbije dobili „na desetine hiljada“ zaključaka za prinudnu naplatu komunalnih računa od privatnih izvršitelja i agencija. Ipak, pokretači inicijative nemaju precizne podatke o broju ljudi kojima su izvršitelji i agencije popisale i oduzele stvari.

Svaki drugi dužnik

Prema dostupnim informacijama, u Nišu je svaki drugi građanin „komunalni“ dužnik, te bi mogao biti u problemu sa izvršiteljima. Građani, pritom, duguju državi i po poreskoj i drugim osnovama, pa je rizik da im izvršitelji zakucaju na vrata još veći. Ovih dana je počela čak i prinudna naplata poreza na oružje, kaže Miroslav Krstić.