Janković: Najdiskriminisanije žene i osobe sa invaliditetom 1Foto: Medija centar

Prema zvaničnim podacima iz 2016. najviše su bile diskriminisane žene i osobe sa ivaliditetom, slede stariji sugrađani na polju ostvarivanja zdravstvene zaštite i mlađi na polju obrazovanja. I ove godine nema većih promena, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a Brankica Janković. Iako se čini da se o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena nikada više nije govorilo i dalje najviše pritužbi stiže na račun diskriminacije žena.

„Pre svega reč je o slučajevima na polju tržišta rada i u vezi sa materinstvom. Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno i često dobija i nižu poziciju i platu. Tu su i tekstovi u medijima koji takođe podstiču diskriminaciju žena“, istakla je Janković za RTS.

Navodi da će na godišnjoj konferenciji kancelarija za rodnu ravnopravnost predstaviti zvanične podatke na osnovu preporuka koje su dali.

Prvi put ćemo imati pune podatke od lokalnih samouprava do vrtića, navodi poverenica.

„Mi ćemo te podatke pratiti redovno na lokalu jer se tamo odvija život, bez obzira na značajne pomake kada je reč o nacionalnom i republičkom nivou. Imamo dobar zakonski okvir ali u praksi mora još da se radi“, rekla je poverenica za rodnu ravnopravnost.