Janković: Problemi romske populacije 1Foto:Fonet/Medija centar

Iako postoje izvesni pomaci, romska nacionalna manjina i dalje je jedna od najmarginalizovanijih grupa izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, ukazala je Janković.

Prema njenoj oceni, u prilog tome govori i činjenica da se skoro svaka druga pritužba podneta Povereniku zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti odnosi upravo na romsku populaciju.

Uz to, napomenula je u saopštenju Janković, rezultati poslednjeg istraživanja Poverenika govore da gotovo 40 odsto građana i građanki Srbije vide Rome i Romkinje kao grupu koja je najčešće izložena diskriminaciji u Srbiji.

Jankovi smatra da je jedan od efikasnih načina za poboljšanje njihovog položaja veće uključivanje romske dece u obrazovni sistem.

Time će se dugororočno obezbediti da Romi i Romkinje u Srbiji budu ravnopravni članovi našeg društva, a na svima nama je odgovornost da doprinesemo punom poštovanju ljudskih prava i obezbeđivanju dostojanstvenog života našim sugrađanima i sugrađankama romske populacije, naglasila je Janković.