Čak i u slučaju velike nuklearne eksplozije u Japanu, Srbija neće biti ugrožena, rekao je za Danas sagovornik iz Instituta za nuklearne nauke Vinča. Radijacija se prenosi preko čestica, a Srbija je od problematične nuklearke jako daleko. Broj čestica radioaktivnog joda se nakon osam dana dvostruko smanjuje, dok stroncijum i cezijum „putuju“ atmosferom kao aerosoli, tako da bi ih na eventualnom kretanju ka Evropi sprale padavine, objasnio je.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je saopštila da je rizik od radijacije iz Japana sveden na područje Azije i dodala da za sada nema opasnosti po druga područja. „Do danas nemamo nikakve informacije o bilo kakvom značajnijem širenju radioaktivnog materijala izvan zone evakuacije“, izjavio je direktor ogranka SZO u Kini Majkl O’Lari. On je dodao da je zbog toga napravljena zona za evakuaciju samo oko nuklearne centrale Fukušima, na severoistoku Japana, u kojoj je nakon razornog zemljotresa došlo do pregrevanja u četiri reaktora. Stručnjaci SZO procenjuju da postoji minimalan rizik da se radijacija oseti i u Tokiju, koji je oko 220 kilometara udaljen od reaktora u Fukušimi. Ipak, Kina i druge zemlje u okruženju Japana pojačale su nadzor i

kontrolu nivoa radijacije u strahu da bi mogla da se proširi i na njih.

Portparol japanske Vlade Jukio Edano priznao je da je Vlada bila zatečena zemljotresom i cunamijem i sporije reagovala na moguću katastrofu.

– Nezapamćene razmere zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan, iskreno govoreći, bili su među mnogim stvarima koje su se dogodile, a koje nisu bile predviđene našim prognozama mogućih katastrofa – izjavio je Edano. On je dodao da je vlada „mogla da deluje malo brže“, posebno kada je reč o samom pristupu situaciji i koordinaciji informacija. On je kazao da je najveći problem situacija u reaktoru 3 nuklearne centrale u Fukušimi.

Japanska javna televizija NHK javila je da će na Fukušimu 1 biti bačeno 50 tona vode, i to prevashodno na treći blok elektrane. Veruje se da je u reaktoru trećeg bloka nivo vode za hlađenje šipki nuklearnog goriva opasno nizak i da postoji opasnost od njihovog topljenja, a samim tim do velikog oslobađanja radioaktivnih materija.

Regularni sistem za hlađenje isključio se u petak usled udara cunamija na centralu, a od tada u četiri od šest reaktora Fukušime 1 izbijali su požari, dolazilo je do eksplozija nagomilanog vodonika i do porasta nivoa radijacije iznad dozvoljenog. Šef IAEA Jukija Amano je izjavio da japanske vlasti trenutno vode trku sa vremenom kako bi ohladile pregrejane reaktore.

EMS šalje milion dinara

Beograd – Javno preduzeće Elektromreža Srbije uključilo se u akciju pomoći Japanu s milion dinara koji će toj zemlji biti prosleđeni posredstvom Crvenog krsta, saopštio je juče EMS. Odlukom upravnog odbora EMS-a, novac je izdvojen za sanaciju zemljotresa, cunamija i havarija u nuklearnim elektranama Fukušima.