Javni beležnici ponovo rade od 9 do 17 sati, počeo prijem za overu potpisa birača 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Kako navode, javni beležnici sada ponovo obavljaju sve poslove u njihovoj nadležnosti, uključujući i izlaske na teren. Počeo je, takođe, prijem zahteva za overe potpisa birača, u skladu sa Zakonom o javnom beležništvu, kao i u skladu sa zakonima o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

„U svim kancelarijama primenjivaće se opšte i posebne mere prevencije, koje podrazumevaju da je obezbeđen razmak između zaposlenih u jednoj kancelariji, kao i sa klijentima koji u kancelariju dolaze. Na svakom ulasku u javnobeležničeke kancelarije nalaze se dezo barijere, a istaknuti su i napisi o merama zaštite od zarazne bolesti. Javni beležnici, takođe, u svojim kancelarijama obezbeđuju sredstva za pranje i dezinfekciju ruku svojih zaposlenih, kao i klijenata“, navodi se u saopštenju.

Overa potpisa, rukopisa i prepisa, kao i pre vanrednog stanja, obavljaju se bez prethodnog zakazivanja, izuzimajući overe potpisa birača.

Službene radnje solemnizacije ugovora, sačinjavanje javnobeležničkih zapisa i javnobeležničkih zapisnika se, zakazuju se kao i pre epidemije, a na stanke se apeluje da potrebnu dokumentaciju, kada je god to moguće, šalju elektronskom poštom, kao i da u kancelariju direktno pristupaju samo stranke koje učestvuju u postupku.

Javnobeležnička komora Srbije navodi da su javni beležnici počeli ponovo da zakazuju ročišta u postupcima sačinjavanja smrtovnica, raspravljanja zaostavštine i drugim vanparničnim postupcima, koje javnim beležnicima poveravaju sudovi.

Obavljanje službene radnje overe potpisa birača za predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore, prekinuto nakon proglašenja vanrednog stanja, nastavljeno je kao i pre uvođenja vanrednog stanja, uz mogućnost da politički akteri ovaj posao obave i u opštinskim upravama, u skladu sa izmenama zakona.

„Za overu potpisa birača kod javnog beležnika, političke stranke treba da podnesu zahtev sa tačno označenim mestom i datumom obavljanja overe potpisa. Takođe, prostorije u kojima će se obavljati overa potpisa moraju da ispunjavaju minimum uslova kako bi se obezbedilo zakonito i kvalitetno obavljanje ovog beležničkog posla. Mesto gde se obavlja overa mora biti na teritoriji službenog sedišta javnog beležnika, odnosno na području osnovnog suda za koje je imenovan javni beležnik“, pojašnjavaju iz Javnobeležničke komore Srbije.

Takođe ističu da je prilikom overe potpisa birača javni beležnik dužan da primenjuje sve propisane epidemiološke mere. Na osnovu pismenog zahteva za overu potpisa birača izvan prostorija javnobeležničke kancelarije, javni beležnik može uskratiti obavljanje službene radnje overe potpisa birača izvan prostorija javnobeležničke kancelarije, ukoliko podnosilac zahteva nije obezbedio sprovođenje mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

„Javni beležnik koji prima te zahteve, zavodiće ih hronološki, i tačno naznačiti i datum i vreme primljenog zahteva. Javni beležnici će, takođe, hronološki, u skladu sa primljenim zahtevima, izlaziti na teren“, dodaju u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.