Na Dan Ujedinjenih nacija valja se setiti šta je organizacija postigla za 67 godina, ali i fokusirati se na mnoge izazove sa kojima nastavljaju da se suočavaju, saopštio je kabinet predsedavajućeg Generalne skupštine UN-a Vuka Jeremića. Jeremić je rekao da se nada da će osnova svetske organizacije ostati očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, čime će ljudima biti omogućeno da žive pod vladavinom pravde i univerzalnog poštovanja međunarodnog prava. Mir, prema njegovim rečima, ne može biti rezultat straha, niti nametnut. „Mir nije samo odsustvo rata. Pravi mir zahteva pomirenje, koje se zasniva na praštanju i pokajanju, i zahteva odbacivanje osvete“, poručio je Jeremić.

Centralni događaj preksinoćne proslave Dana UN bio je koncert Stivija Vondera, koji je istovremeno i izaslanik UN za mir. Najavljujući Vondera, Jeremić je rekao da ga ljudi širom sveta „ne znaju samo zbog njegove divne muzike, već i kao velikog humanitarca, društvenog aktivistu i filantropa“.

Muzika prevazilazi granice, ona predstavlja univerzalni jezik čovečanstva kroz zvuk, umetnost koja nas dodiruje sve, bez obzira odakle dolazimo ili koji jezik govorimo , rekao je predsednik GS UN. „Poziv na mir i razumevanje predstavlja glavnu temu muzike Stivija Vondera. Poruka koju dobijamo jeste da čovek, da bi doprineo miru, mora da krene od sebe. Da bismo izgradili pravičniji svet, moramo i sami da budemo pravični. Da izgradimo tolerantnije društvo, moramo i sami da budemo tolerantniji“, kazao je Jeremić.

Pored Stivija Vondera na koncertu su kao specijalni gosti učestvovali Sting, Vonder Gerls, Vajklif Žan, Estel…