Novootvorena ambulanta raspolaže aparatima za sve vrste elektroterapija, laseroterapiju, terapiju ultrazvuka i nisko frekventnu magnetnu terapiju. Pored toga ima i aparat za presoterapiju-limfnu drenažu ekstremiteta i celog tela.

U ambulanti će raditi dva terapeuta, postojaće nadzor lekara opšte prakse sa timskom sestrom a dva puta nedeljno fizikalnu terapiju će ordinirati i pregledati pacijente specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Verica Vujanac, inače direktorka Doma zdravlja iz Raške.

Radno vreme ambulante je od 8 do 20 časova svakog radnog dana. Time se Jošanička Banja i zvanično vraća na mapu zdravstvenog turizma Srbije, a njene niskomineralizovane, termalne vode sa sa 16 izvora što u samoj banji što u neposrednom okruženju, čije temperature sežu i do 72 stepena celzijusa, postaju, delom, dostupne i za razne medicinske tretmane.

Preme istraživanjima sprovedenim još sedamdesetih godina prošlog veka, te vode su hidrokarbonatno-sulfatne, natrijumskog tipa sa karakterističnim prisustvom rastvorenog silicijum dioksida (125 mg/l). U njima ima visok sadržaj volframa, po čemu se razlikuju od voda ostalih banja Srbije.

Krajem osamdesetih godina, tada poznati banjski lekar dr Mile Milenović, posle dugogodišnjeg beleženja statističkih pokazatelja ustanovljava da vode Jošaničke Banje pomažu kod lečenja bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja, kožnih bolesti i bolesti probavnog aparata, a posebno su zbog svoje toplote i sastava blagotvorne za oporavak i rehabilitaciju od fizičkih napora.

Čini se da Jošanička Banja danas obogaćivanjem svoje ponude i zdravstvenim uslugama dobija zaokruženi turistički proizvod koji će, sigurno je, naći svoje tržište u inače velikoj ponudi sličnih turističkih proizvoda u našoj zemlji i to pre svega zahvaljujući naporima lokalne samouprave da postojeće prirodne resurse stavi u funkciju obnovljivog razvoja Raške.

Ovim ulaganjima u „Vrata Kopaonika“, kako ne retko zovu Jošaničku Banju, počinju, na izvestan način da se ispravljaju greške napravljene još famoznih devedesetih godina kada se olako odustalo od koncepta definisanog 1988. godine na zajedničkoj sednici tadašnje Vlade i Odbora za Kopaonik Srpske akademije nauka i umetnosti, a koji je podrazumevao potrebu ravnoteže u razvoju visokih delova planine i potkopaoničkih delova.

Već smo pisali da je ove godine zahvaljujući podršci Ministrstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 10 miliona dinara uz dva miliona sredstava opštine i Turističke organizacije Raška rekonstruisano takozvano „Novo kupatilo“ (sagrađenog još 1935. godine) u Jošaničkoj Banji. Objekat posle rekonstrukcije raspolaže sa osam individualnih kada u kojima posetilac može samostalno da određuje temeperaturu vode, jednom đakuzi kadom za četiri osobe i bazenom sa ugrađenim mešačima vazduha – masažerima u kome se nalazi topla, lekovita voda predhodno rashlađena jednim krakom instalacija postavljenih kroz reku Jošanicu.

Današnjem svečanom otvaranju ambulante prisustvovalo je i rukovodstvo opštine Raška na čelu sa predsednikom Ignjatom Rakitićem.