Filmovi će, uglavnom, biti projektovani u Gradskom parku na obali velike reke, a sve festivalske projekcije i prateće manifestacije su besplatne i otvorene za sve zainteresovane. Od 180 pristiglih filmova, selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 72 najbolja ostvarenja, koje će publika imati prilike da pogleda svake večeri od 20 časova, kada počinju projekcije u Gradskom parku.

Osnovne teme „Silafesta“ su ekologija i turizam, a na festivalu će se, osim filmova na tu temu prikazivati i filmovi o svetskim i domaćim turističkim manifestacijama, sportskim događajima, muzejima, manastirima, skijalištima i egzotičnim destinacijama. Svi filmovi koji su od strane selekcione komisije prihvaćeni u zvaničnu selekciju festivala postaju nastavna baza za studente katedre za turizam Visoke turističke škole strukovnih studija, partnera organizatora Festivala, i mogu se emitovati na zatvorenim studijskim projekcijama.

Poslednjeg dana festivala, 1. septembra, biće dodeljene nagrade najboljim filmovima, a predsednik žirija ove godine biće engleski filmski stvaralac Colin Arthur, tvorac specijalnih efekata „Odiseje u svemiru“, „Osmog putnika“, “ Kasina Rojal“, „Rajanove kćerke“, još mnogih drugih kultnih filmova. Arthur je sa svojom suprugom Sarom radio sa najvećim svetskim imenima – od Kjubrika, preko Dejvida Linča do Ridlija Skota. Osnivač je i vlasnik čuvene kompanije za filmske efekte „Dream factory“. Šest filmova na kojima je radio je nominovano ili dobilo Oskara. Pored Kolina, žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavaju i druga izuzetna imena svetskog filma, a poseban značaj festivalu daće i poljski producent i režiser Zbignjev Žmudski, dobitnik Oskara za animaciju filma „Petar i vuci“ 2008. godine.

Inače,“Silafest“ je deo poznatog lanca Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova (CIFFT), koji trenutno broji 16 najprestižnijih turističkih festivala u svetu. Održava se od 2009, a svake godine okuplja desetine režisera, producenata i umetnika iz čitavog sveta. Ambicija SILAFEST-a je da kvalitetom filmova, objektivnošću žirija, prisutnošću u medijima, profesionalnim pristupom organizaciji festivala i pratećih manifestacija postane nezaobilazna i visoko kotirana odrednica svim stvaraocima ove vrste filmova širom sveta.

Pokrovitelji festivala su Opština Veliko Gradište, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Veliko Gradište, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda i drugi.