Rumunski dnevnik Adeverul navodi da je Juščenko, zauzvrat, dobio uveravanja da će Rumunija pomoći Kijevu pri članstvu u NATO u decembru ove godine.

U Hagu je nastavljen spor između Ukrajine i Rumunije u vezi sa određivanjem kontinetalnih granica u oblasti Crnog mora, a neki analitičari smatraju da će eventualni gubitak spora Ukrajine dovesti do pada poverenja u ukrajinskog predsednika i smanjiti njegove šanse za trijumf na idućim predsedničkim izborima. Kijev je u Hagu predstavio bazni sporazum između Rumunije i Ukrajine iz 1997. i Sporazum o državnom graničnom režimu iz 2003, ali ne i rumunsko-sovjetski sporazum iz 1949. na koji su se protekle sedmice pozvali rumunski advokati. Zmijsko ostrvo ponovo se koristi kao argument u političkoj borbi u Kijevu, ne samo i sporu između Rumunije i Ukrajine u Hagu.

Blok Julije Timošenko optužio je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova da ne informiše javnost Ukrajine o procesu, koji se vodi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, gde, prema tendencioznoj izjavi Vladimira Polihala, jednog od lidera partije Julije Timošenko, Rumunija „osporava vlasništvo nad Zmijskim ostrvom“. U izjavi novinarima Polihalo je rekao da „ćutnja Ministarstva inostranih poslova Ukrajine može biti tumačena kao dokaz o postojanju tajnog sporazuma između Juščenka i rumunske strane“, navodi Adeverul. Srna