Foto: SPC

Kako se spekuliše u crvenim krugovima, vladika Filaret nije vraćen u Mileševsku eparhiju, iako se tokom saborskog zasedanja pričalo o njegovom pokajničkom pismu Saboru i planovima dela episkopa da ga vrati na vladičanski tron u Mileševi. NJegov slučaj, navodno, čak nije ni stavljen na saborski dnevni red. Vladika Filaret je pre godinu dana razrešen dužnosti eparhijskog arhijereja, ali razlozi za njegovu smenu nisu zvanično saopšteni, tako da je ostalo nejasno da li se radi o crkvenim ili političkim prestupima, koje je prošle godine pominjao i sam vladika Filaret.

Izvori našeg lista nezvanično tvrde da Sabor nije izabrao novog mitropolita dabrobosanskog, iako je prošlo više od tri meseca od upokojenja mitropolita Nikolaja što je, prema Ustavu SPC, krajni rok da „obudovela“ – upražnjena eparhija dobije svog nadležnog arhijereja. Do Sabora ovom mitropolijom kao administrator upravljao je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije (Durić), a tokom majskog zasedanja spekulisalo se o jakim političkim pritiscima međunarodnih zvaničnika u BiH i vrha RS za izbor pojedinih „kandidata“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Sabor je na mesto prošle godine razrešenog episkopa Georgija (Đokića) u Eparhiji kanadskoj postavio dosadašnjeg vladiku istočnoameričkog Mitrofana (Kodića). NJega će na čelu Istočnoameričke eparhije zameniti sadašnji episkop australijsko-novozelandski Irinej (Dobrijević), koji je posle višegodišnjih pokušaja uspeo da zameni eparhiju. Mesto vladike Irineja u Australiji i Novom Zelandu preuzeće protosinđel Siluan (Mračić), rodom iz Sidneja, za kog se priča da je duhovno čedo vladike valjevskog Milutina (Kneževića), koji je pre vladike Irineja upravljao ovom, od Srbije najudaljenijom eparhijom SPC.

U crkvenim izvorima tvrdi se i da su vikare na ovom Saboru dobili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) kao pomoć u Eparhiji buenosajrejskoj i episkop budimljanski Joanikije (Moćović), koji je do majskog Sabora administrirao Mileševskom eparhijom. Sveti arhijerejski sinod, prema nezvaničnim najavama, narednih godinu dana trebalo bi da radi u sastavu: patrijarh Irinej, episkopi: bački Irinej (Bulović), žički Justin (Stefanović), dalmatinski Fotije (Sladojević) i raško-prizrenski Teodosije (Šibalić). Sabor je već saopštio da će vladika Tedosije nastaviti da administrira Eparhijom niškom, čiji je episkop Jovan (Purić) na ovom zasedanju razrešen dužnosti.

Delegacija za Krit

Sabor je na ovom zasedanju odredio 24. članu delegaciju SPC koja će na Kritu u drugoj polovini juna učestvovati na Saboru svih pomesnih pravoslavnih crkva. U savetničkom timu delegacije, koju bi trebalo da predvodi poglavar SPC, između ostalih su: iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić), vikar vladike bačkog episkop jegarski Jeronim (Močević), službenik kancelarije za spoljne poslove SPC protojerej Gajo Gajić, profesor Bogoslovskog fakulteta BU Vladimir Tatalović… Spekuliše se da će svaka od eparhija SPC snositi troškove svojih članova delegacije na Kritu.