Kako je jedan pekar završio u zatvoru zbog prostitucije? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ je preneo vest o jednom Bugarinu koji je uhapšen u Americi jer ga je njegova ljubavnica optužila da je hteo da je proda u belo roblje.

Priča bugarskog lista „Naroden glas“ koji izlazi u Granit sitiju u Americi, a koju je preneo „Mali žurnal„, govori o avanturi jednog bugarskog pekara Petra Georgieva i njegove ljubavnice, dvadesetogodišnje Srpkinje Marije Stanisavljević.

Petar je, pre nego što je upoznao Mariju, dve godine živeo u Granit sitiju sa svojom suprugom i decom. Tamo je radio kao pekar i živeo je mirnim porodičnim životom.

Takav život mu je u jednom trenutku izgleda dosadio pa je prodao svoju peć za pečenje hleba, poslao porodicu u Makedoniju, gde su i živeli pre odlaska u Ameriku, i odselio se u Kolorado gde je zarađivao prodajući kolače na ulici.

Kada je uštedeo nešto novca i on je rešio da se vrati u domovinu.

Tamo nije ostao dugo, i ubrzo je rešio da ponovo ode u Ameriku jer je ušteđeni novac brzo potrošio, i kako novinar lista „Naroden glas“ kaže „Porodični život, kako izgleda, nije ga mogao dovoljno zagrejati“.

Kako je jedan pekar završio u zatvoru zbog prostitucije? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs.

Petar je prvo otišao u Beograd gde je trebalo da kupi kartu za Ameriku.

Morao je nekoliko dana da odsedne u Beogradu i tada je upoznao glavnu junakinju ove priče, Mariju Stanisavljević.

Njihovo poznanstvo je ubrzo preraslo u ljubav i Petar se zbog Marije u Beogradu neplanirano zadržao preko mesec dana.

Nekako ju je nagovorio da pođe sa njim u Ameriku i oni su zajedno otputovali u Čikago gde su odseli kod jednog Petrovog prijatelja, krojača Vasila Dimitrova.

Mariji i Petru se nije previše svidelo u burnom Čikagu pa su otišli u Kolorado, koji je Petar već dobro poznavao, i tamo su se, iz razloga nepoznatih autoru teksta, njih dvoje rastali.

Petnaest dana nakon raskida njih dvoje su završili na sudu, a tamo ih je, po rečima novinara, odveo jedan njihov priajtelj.

Marija je pred sudom ispričala da ju je Petar pitao da mu bude žena i kupio joj kartu za brod, ali kada su stigli u Ameriku njihovi odnosi su zahladneli i on je u par navrata pokušao da je „proda u prostitutske radnje“.

Petar je sve ovo poricao i pričao kako je oklevetan i kako ga je Marija prevarila za novac i za kartu do Amerike.

„Mnogi svedoci koji su dovedeni iz obližnjih mesta, bili su na strani napuštene Marije i svi su teretili Petra, kako je doista hteo svoju ljubavnicu da proda u prostitutske radnje“, piše novinar lista „Naroden glas“.

Svedoci su Petru zamerali i to što je prevario svoju suprugu sa mnogo mlađom devojkom.

Na sudu nije utvrđeno da li je Petar zaista imao nameru da prostituiše Mariju, ali je svakako osuđen na dve godine i jedan mesec zatvora.

Novinar je tekst završio rečima: „Kao što vidite, i furundžije mogu biti pokatkad dobri ljubavnici i Don- Žuani“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.